Veľmi rýchly, jednoduchý slaný koláč na francúzsky spôsob sa hodí na každú večeru s rodinou, či priateľmi.
Ingrediencie na cesto
- 180g hladkej múky
- 1/2 ČL soli
- 125g masla
- 1 veľké vajcia
Ingrediencie na náplň
- ½ cibule, olúpané a nadrobno nakrájané
- 1 lyžica masla
- 200 g nakrájanej slaniny
- 4 veľké vajcia
- 1/2 šálky (120 ml) mlieka
- 300 ml smotany
- 150 g strúhaného ementálu
- Soľ a korenie
Postup
- V mise zmiešajte múku spolu so štipkou soli, vmasírujte maslo, kým nezískate jemnú štruktúru ako pri strúhanke.
- Pridajte vajcia, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili pevné cesto, potom nechajte 30 minút v chladničke.
- Cestom vyložte formu s priemerom 27 cm, podpichnite vidličkou a predpečte cesto koláča pri 180 ° C po dobu 10-15 minút.
- Na miernom ohni smažte cibuľu s jednou lyžicou masla kým cibuľa nezmäkne, asi 5-8 minút.
- Pridajte nakrájanú slaninu a smažte na ďalšie 3 minúty.
- Vedľa v mise rozšľahajte vajcia, mlieko a smotanu, pridajte strúhaný syr ementál a dochuťte soľou a korením.
- Vyložte karamelizovanou cibuľou a slaninou koláčovou krustu.
- Nakoniec nalejte smotanovú náplň a koláč pečte 25 minút pri teplote 180 °C.
- Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a koláč podávajte teplý.
Pre trochu zelenší koláč nasledujte tento recept.
Ingrediencie na cesto
- 180g hladkej múky
- 1/2 ČL soli
- 125g masla
- 1 veľké vajcia
Ingrediencie na náplň
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 nasekaná cibuľa
- 1 balenie mrazeného nasekaného špenátu, rozmrazeného a vypusteného
- 5 veľkých vajec
- 150g nastrúhaného syra gouda alebo ementál
- ¼ ČL soli
- ⅛ ČL mletého čierneho korenia
Postup
- V mise zmiešajte múku spolu so štipkou soli, vmasírujte maslo, kým nezískate jemnú štruktúru ako pri strúhanke.
- Pridajte vajcia, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili pevné cesto, potom nechajte 30 minút v chladničke.
- Cestom vyložte formu s priemerom 27 cm, podpichnite vidličkou a predpečte cesto koláča pri 180 ° C po dobu 10-15 minút.
- Na panvici zohrejte olej, pridajte cibuľu a za občasného miešania smažte, kým cibuľa nezmäkne.
- Vmiešajte odkvapkaný špenát a pokračujte v vyprážaní, kým sa neodparí nadbytočná voda/vlhkosť.
- Vo veľkej miske zmiešajte vajcia, syr, soľ a korenie, potom pridajte špenátovú zmes a premiešajte.
- Zmes nalejte do koláčovej krusty a pečte pri 180 ° C asi 30 minút.
- Po upečení nechajte 10 minút odpočinúť a podávajte.