Francúzsky rebarborový koláč s jahodami

Francúzsky rebarborový koláč s jahodami

Podľa chuti môžete v tomto recepte pridať naviac iné ovocie, napr. jablká.

Ingrediencie na cesto

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1,5 lyžičky morskej soli
  • 1/2 hrnčeka studeného masla, nakrájaného na kocky
  • 3/4 hrnčeka studenej vody

Ingrediencie na náplň

  • 3-4 stopky olúpané a nakrájané rebarbory
  • 300g nakrájaných jahôd
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 vaječný žĺtok rozšľahaný a zmiešaný s 1 čajovou lyžičkou vody na potretie

Postup

  • Zmiešajte múku a soľ, pridajte nakrájané maslo a miešajte, kým nevzniknú hrudky.
  • Pridajte do zmesi 1/2 šálky studenej vody a zapracujte.
  • Pridávajte zostávajúcu vodu po 1 polievkovej lyžici, kým cesto nezačne tvoriť guľu.
  • Cesto rozdeľte na pol, vytvarujte do gulí a zabaľte do fólie, aby chladli v chladničke po dobu minimálne 1 hodiny.
  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Zmiešajte ingrediencie na náplň a dajte bokom. (okrem vajcia s vodou)
  • Na pomúčenej ploche rozváľte 1 guľu na cestá na 30 cm plát.
  • Potom cestom vyplňte koláčovú formu/plech.
  • Orežte prebytočné cesto a ponechajte aspoň 10cm previs.
  • Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkajte druhú guľu na 30cm plát.
  • Rebarborovú náplň rozložte na cestom vyplnenú koláčovú formu.
  • Navrch potom rozložte druhý vyvaľkaný plát a zahnite kraje.
  • Vytvorte vetracie otvory nožom alebo prepichnutie vidličkou.
  • Potrite vajíčkom s vodou.
  • Koláč v rúre radšej položte na plech, aby ste predišli jeho vybublaniu do priestoru rúry.
  • Pečte 20 minút pri 200°C, potom nižte teplotu v rúre na 180°C a pečte ďalšiu 1 hodinu.
Jahodovo-rebarborový koláč
Zdroj: toriavey.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.