Francúzsky zemiakový gratín Dauphinois

Francúzsky zemiakový gratín Dauphinois

Tento recept na gratinované zemiaky so smotanou a syrom Gruyere je mimoriadne lahodný a stal sa všeobecne obľúbený. Podávajte pokrm napríklad so zeleným šalátom s dresingom a pečeným mäsom.

Ingrediencie

  • 900 g zemiakov typu B, olúpaných a nakrájaných priečne na 0,6 cm plátky
  • 5 šálok plnotučného mlieka
  • 2 strúčiky cesnaku, veľmi ľahko rozdrvené
  • 1 a 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • 1 a 1/2 šálky crème fraiche (alebo kyslej smotany)
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 2 lyžice masla, zmäknutého
  • 2/3 šálky nahrubo nastrúhaného syra Gruyere

Postup

  1. Vo veľkom hrnci na strednom plameni priveďte zemiaky, mlieko a cesnak k miernemu varu.
  2. Pokračujte vo varení zemiakov za občasného mierneho premiešania a varte, kým nezmäknú, asi 15 minút.
  3. Buďte veľmi opatrní, aby ste ich neprevarili, pretože potrebujú držať tvar, aby ich mohli v zapekacej miske vrstviť.
  4. Umiestnite mriežku do stredu rúry a predhrejte ju na 175 stupňov Celzia.
  5. Preneste zemiaky do strednej misy dierovanou lyžicou a dávajte pozor, aby ste plátky nepolámali.
  6. Zlejte mlieko z hrnca a schovajte ho na ďalšie použitie.
  7. Do hrnca pridajte hustú smotanu, crème fraiche alebo kyslú smotanu, soľ, korenie a muškátový oriešok a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  8. Zemiaky opatrne vráťte do hrnca.
  9. Zemiakovo-smotanovú zmes zahrejte na miernom plameni (pár bubliniek je v poriadku, ale nie viac) po dobu 10 až 15 minút, kým nie sú zemiaky veľmi mäkké, ale nebudú sa rozpadať
  10. Veľkú zapekaciu misu vymažte maslom.
  11. Zemiaky preložte dierovanou lyžicou do zapekacej misy, vrstvite ich bez toho, aby ste ich príliš rozlámali.
  12. Zalejte smotanou z panvice.
  13. Posypte zemiaky syrom Gruyere.
  14. Pečte v rúre, kým nie sú zemiaky hore zlatisto hnedé a smotana sa z väčšej časti nevstrebe, asi 50 minút.
  15. Užite si to!
Zapečené zemiaky so smotanou a syrom v zapekacej mise s naberačkou.
www.thespruceeats.com

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie zaujímavé recepty na gratinované zemiaky 9x inak, ktoré určite stoja za to vyskúšať. Mysleli sme aj na vegetariánov a tak u nás nájdete aj zapečené zemiaky so šampiňónmi, brokolicou či karfiolom, ktoré sú úplne bez mäsa.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.