Tieto sušienky sú maximálne chutné a krásne mäkké. Ich chuť je maslová, hoci maslo vôbec neobsahujú. Spôsobom prípravy je trochu netradičný, ale určite stojí za to ho vyskúšať.
Ingrediencie:
- 250 g jedlých gaštanov
- 4 polievkové lyžice agátového medu
- 1/2 lyžičky škorice
- Štipka soli
- 2 lyžice nasekaných píniových orieškov
- Štipka soli
Postup:
- Gaštany dáme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme ich namočené po dobu 1 hodiny.
- Potom ich narežeme do tvaru kríža, preložíme do misky alebo kastróla aj s vodou, v ktorej boli namočené a privedieme do varu.
- Varíme po dobu 15 minút, potom znížime teplotu a necháme variť ďalších 10 minút.
- Potom gaštany precedíme, nasypeme na utierku, zabalíme a dôkladne pretlačíme, aby škrupina praskla. Vylúpeme a ochladíme pod tečúcou studenou vodou.
- Vylúpané gaštany nasypeme do nádoby mixéra a rozdrvíme najemno.
- V malom hrnci rozpustíme 2 lyžice agátového medu so škoricou a štipkou soli.
- Tento sirup nalejeme na rozmixované gaštany a starostlivo premiešame.
- Namočíme si prsty a odoberáme kúsky hmoty, z ktorej tvarujeme mierne ploché gaštany.
- Každý jednotlivý kúsok namočíme do zvyšných 2 lyžíc agátového medu a potom obalíme v píniových orieškach.
- Skladáme na tácku alebo tanier a dáme vychladiť do chladničky, kde nám vydržia cca 3 dni.
- Pred konzumáciou je potrebné nechať gaštany 1 hodinu odstáť pri izbovej teplote a potom servírovať.