Gaštanová polievka s cibuľkou a krutónmi nielen na Boží hod

Gaštanová polievka s cibuľkou a krutónmi nielen na Boží hod

Okrem obvyklých vývarov môžete na sviatočnom obede servírovať aj túto nezvyčajnú, ale veľmi chutnú polievku s gaštanmi.

Ingrediencie:

  • 280 g varených gaštanov nakrájaných na kúsky
  • 2 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 petržlen
  • 2 PL tymiánu
  • 2 PL rozmarínu
  • 2 PL olivového oleja
  • 300 ml bieleho vína
  • 3 a 1/3 šálok zeleninového vývaru
  • 6 a 1/ 2 PL smotany na šľahanie
  • 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • soľ a korenie

Vyprážaná cibuľka

  • 2 biele cibule
  • 2 PL olivového oleja
  • štipka chilli vločiek
  • soľ

Na krutóny

  • 2 plátky chleba nakrájané na kocky
  • 1 PL olivového oleja

Postup:

  1. Na panvici na sporáku rozohrejte olej, pridajte najemno nakrájanú šalotku a opečte ju dozlatista.
  2. Vmiešajte prelisovaný cesnak a na kocky nakrájaný petržlen, varte 2-3 minúty.
  3. Podlejte bielym vínom, miešajte a varte 2 minúty.
  4. Pridajte zeleninový vývar, gaštany a bylinky.
  5. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte približne 20 minút.
  6. V medziobdobí si pripravte vyprážanú cibuľku a krutóny.
  7. Rozohrejte na panvici olej a pridajte chilli vločky a na kolieska nakrájanú cibuľu.
  8. Keď je cibuľka osmažená, preložte ju na papierovú utierku, aby vychladla, a posypte ju soľou.
  9. Potom do rozpálenej panvice pridajte lyžicu oleja a dozlatista osmažte na kocky nakrájaný chlieb.
  10. Akonáhle sa polievka dovarí a asi 10 minút vychladne, ručným ponorným mixérom ju rozmixujte na pyré.
  11. Podľa preferovanej hustoty pridajte do polievky viac alebo menej smotany.
  12. Polievku dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením.
  13. Pred podávaním ozdobte každú misku polievky vyprážanými cibuľovými krúžkami a krutónmi.
Gaštanová polievka s vyprážanou cibuľkou a krutónmi.
zdroj: thefeedfeed.com

Recepty na Boží hod nemusia obsahovať iba gaštanovú polievku. V chladných zimných dňoch vás rovnako dobre zahrejú aj ďalšie varianty krémových polievok .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.