Luxusné domáce tekvicové halušky s maslom, čerstvou šalviou a orestovaným prosciuttom sú dokonalým nielen jesenným pokrmom, ktorého príprava je navyše prekvapivo jednoduchá a rýchla!
Čo budete potrebovať
- 400 g varené tekvice
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 lyžička jemnej soli
- 1 a ½ lyžice masla
- 2 plátky prosciutta nakrájané na tenké prúžky
- 100 g strúhaného syra pecorino
- 8 listov šalvie
- 1 lyžička soli na varenie nokov
- tekvicové semienka
Postup
- Uvarenú tekvicu rozmixujte v kuchynskom robote.
- Do nádoby mixéra pridajte múku, vajcia a soľ a všetko spoločne prehneťte, ale neprehneťte, inak budú gnocchi gumové.
- Pokiaľ je cesto na doske príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
- Pomôže tiež, keď ho necháte 30 minút odležať v chladničke.
- Cesto rozdeľte na 8 dielov a každý rozvaľkajte na šírku palca. potom nakrájajte na kúsky veľkosti palca.
- Vytvarované gnocchi pokladajte na ľahko pomúčenú plochu a nechajte ich tam, kým ich nebudete variť.
- Priveďte do varu veľké množstvo osolenej vody a pridajte gnocchi.
- Keď gnocchi vyplávajú na povrch, sú hotové.
- To by malo trvať asi dve minúty.
- Ak nevyplávajú, je možné, že sa prilepili ku dnu alebo jeden k druhému.
- Použite varešku a jemne premiešajte vodu.
- Pred varením gnocchi si pripravte omáčku.
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo.
- Pridajte lístky šalvie a prúžky prosciutta.
- Restujte niekoľko minút, kým nebude prosciutto chrumkavé.
- Vypnite sporák.
- Keď sú gnocchi uvarené, dobre ich sceďte a pridajte na panvicu k prosciuttu.
- Pridajte nastrúhané pecorino a dobre premiešajte.
- Ihneď podávajte s trochou extra pecorina a nasekanými tekvicovými semienkami.