Zemiaky s cuketou nakrájané na tenké plátky vytvárajú textúru, ktorá sa bude božsky rozplývať v ústach. Pridajte k tomu bohatú syrovú omáčku, chrumkavú slaninu a maslovú posýpku a máte úplne geniálny pokrm, ktorý ocení nielen vaša rodina!
Čo budete potrebovať
- 125 g údenej slaniny
- 1 cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 1 malá stopka stopkového zeleru, nakrájaná na jemné kocky
- 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
- 25 g masla
- 2 lyžice špaldovej múky
- 1 šálka mlieka
- ½ šálky kuracieho vývaru
- 75 g strúhaného čedaru
- 1 lyžička soli
- 300 g cukety nakrájané na plátky s hrúbkou 1 mm
- 250 g zemiakov nakrájaných na 1 mm hrubé plátky
Na posýpku:
- 100 g cukety nastrúhané najemno
- 50 g strúhaného čedaru
- ½ šálky špaldovej múky
- ¼ šálky ovsených vločiek
- 25 g masla, zmäknutého
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Štvorcovú zapekaciu misku s priemerom 21 cm ľahko vymažte tukom.
- Vo veľkej panvici rozohrejte na stredne vysokom plameni trochu oleja.
- Pridajte slaninu a opekajte ju z oboch strán pár minút, kým nezhnedne az oboch strán nebude chrumkavá.
- Preložte slaninu na papierovú utierku, nakrájajte ju na kúsky veľkosti sústa a dajte bokom.
- Pridajte 1 lyžicu vody do panvice, kde ste si ponechali tuk zo slaniny a vráťte plameň na strednú teplotu.
- Pridajte cibuľu, cesnak a stopkový zeler.
- Varte za občasného miešania 10 minút.
- Pridajte maslo a po rozpustení vmiešajte špaldovú múku.
- Pomaly prilievajte mlieko a šľahajte, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- Vmiešajte kurací vývar, priveďte do varu, znížte teplotu a varte 10–15 minút.
- Zložte z platne a premiešajte s nakrájanou slaninou a strúhaným syrom.
- Vo veľkej mise zmiešajte plátky cukety a zemiakov.
- Pridajte kvapku oleja a premiešajte rukami, aby sa všetko obalilo.
- Položte tretinu zmesi cukety a zemiakov na dno pripravenej zapekacej misy.
- Na zeleninu nalejte tretinu omáčky.
- Opakujte dvakrát, kým všetko nespotrebujete.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na posýpku v malej miske.
- Rukami do zmesi votrite maslo, aby vám vznikla drobivá zmes.
- Rovnomerne rozdrobte cez vrch pokrmu na gratinovanie a zľahka pokvapkajte olejom.
- Zabaľte zapekaciu misu do alobalu a pečte 30 minút.
- Odstráňte alobal a vráťte do rúry na ďalších 30 minút, kým zelenina nezmäkne a omrvinka pekne nezhnedne.
- Podávajte horúce.