Ak vám zostalo nejaké pečené kura, pridajte ho k póru a maslovej tekvici v smotanovej omáčke, všetko položte kúsky ciabatty, posypte syrom a za 20 minút máte úplne luxusný obed či večeru!
Čo budete potrebovať
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nahrubo
- 1 pór, rozpolený a nakrájaný
- 350 g maslovej tekvice, olúpané, zbavené semienok a nakrájané na 2 cm kúsky
- 75 g masla
- 75 g hladkej múky
- 800 ml kuracieho vývaru
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 3 lyžice crème fraîche
- 350 g vareného kurčaťa nakrájaného na kúsky
- nasekané lístky zo 4 vetvička čerstvého tymiánu lístky plus pár lístkov navyše
- 75 g ciabatty, natrhané na hrubé kúsky
- 60 g syra Gruyère, strúhaného
Postup
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Vo veľkej panvici rozohrejte na strednom plameni 1 lyžicu oleja.
- Pridajte cibuľu a pór a opekajte do zmäknutia.
- Vyberte z panvice a dajte bokom.
- Pridajte tekvicu, okoreňte a restujte 10 minút, kým nezmäkne.
- Dajte bokom s cibuľou a pórom.
- Na panvici rozpustite maslo, vmiešajte múku na zápražku a varte 2-3 minúty.
- Do zápražky po troškách prilievajte vývar a miešajte, kým nebudete mať hladkú zmes.
- Pridajte horčicu, tymian a crème fraîche.
- Okoreňte a vmiešajte kura a odloženú cibuľu, pór a tekvicu.
- Rovnomerne zmes naložte do dvojlitrovej zapekacej misy.
- Posypte kúskami ciabatty, syrom gruyère a extra tymianom.
- Okoreňte a potom pokvapkajte zvyškom oleja.
- Pečte 20 minút, kým gratín nezezlátne.
- Dobrú chuť!