Zapekané zemiaky s karfiolom a kozím syrom sú perfektnou prílohou či predjedlom, ktoré uspokojí všetkých vašich hostí!
Čo budete potrebovať
- 1 stredný karfiol, nakrájaný na ružičky
- 1 stredný zemiakov, nakrájaný na kocky
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička rímskej rasce
- 1 lyžica drvených semienok koriandra
- 1 stredná cibuľa, nahrubo nakrájaná
- 4 nasekané strúčiky cesnak
- 400 g konzervovaných krájaných paradajok
- ½ lyžičky kajenského korenia (voliteľné)
- ½ lyžičky garam masaly (voliteľne)
- čierne korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
- 2 veľké vajcia
- ⅓ šálky smotany na šľahanie
- 110 g kozieho syra
- 5 vetvička koriandra
- ⅓ šálky parmezánu
- jarná cibuľka (voliteľne)
Postup
- Do veľkej panvice pridajte 2 lyžice olivového oleja a lyžicu masla.
- K tomu pridajte ružičky karfiolu a na kocky nakrájané zemiaky, posypte soľou a opekajte, kým karfiol nezíska zlatohnedú farbu.
- Na strednom plameni by to malo trvať asi 20 minút.
- Medzitým do inej panvice pridajte zvyšné 2 lyžice olivového oleja.
- Pridajte rascu, drvené semienka koriandra, nakrájanú cibuľu a restujte, kým cibuľa nezosklovatí.
- Teraz pridajte nakrájané strúčiky cesnaku a pokračujte v restovaní, kým cibuľa nezíska zlatohnedú farbu.
- Potom pridajte plechovku nakrájaných paradajok a dochuťte soľou, mletým čiernym korením a prípadne trochou kajenského korenia a garam masaly.
- Varte, kým sa väčšina tekutiny z nakrájaných paradajok neodparí.
- Malo by to trvať asi 20 až 25 minút.
- Do misky rozklepnite dve vajcia.
- Pridajte smotanu a polovičnú porciu kozieho syra a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Nechajte bokom.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia a vymažte 25 cm pekáč alebo zapekaciu misku maslom.
- Akonáhle orestovaný karfiol so zemiakmi mierne vychladnú, pridajte k nim zmes cibule a paradajok, rozšľahanú zmes vajec a kozieho syra, parmezán, nasekané lístky koriandra a dobre premiešajte.
- Všetko preložte na vymastený pekáč.
- Vršok potrite zvyšným kozím syrom (čím viac, tým lepšie) a pečte v rúre do zlatista.
- Vyberte z rúry a nechajte 5 minút odpočívať.
- Ozdobte nasekanými lístkami koriandra a jarnou cibuľkou a podávajte!