Gratinovaná zelenina so smotanou a syrom

Gratinovaná zelenina so smotanou a syrom

Zapekané červené zemiaky, batáty a zeler s parmezánom a syrom gruyere sú zdravšou verziou klasických gratinovaných zemiakov. Zároveň sa jedná o veľmi chutný pokrm, ktorý poslúži ako dokonalá príloha alebo samostatný hlavný chod.

Čo budete potrebovať

  • 2 batáty, olúpané a nakrájané na 0,5 cm hrubé plátky
  • 2 červené zemiaky, olúpané a nakrájané na 0,5 cm hrubé plátky
  • 1 zeleru, olúpaný a nakrájaný na 0,5 cm hrubé plátky
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky parmezánu, strúhaného
  • 1 a 1/2 šálky syra gruyere, nastrúhaného
  • 2 šálky smotany na varenie
  • 1 thajská chilli paprička, nasekaná
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1/2 šálky nakrájanej jarnej cibuľky
  • 1 lyžička nasekaných čerstvých byliniek, ako je rozmarín a tymián
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého korenia

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Batáty, zemiaky a zeler nakrájajte na tenké plátky.
  • V malom hrnci zmiešajte smotanu, jarnú cibuľku, cesnak, chilli a bylinky.
  • Priveďte do varu.
  • Osoľte a okoreňte.
  • Dajte bokom.
  • Batáty navrstvite do zapekacej misy postriekanej olejom v spreji.
  • Posypte 1 lyžicou hladkej múky.
  • Pridajte vrstvu syra.
  • Časť smotanovej zmesi nalejte na batáty.
  • Pridajte vrstvu červených zemiakov, múku a trochu smotanovej zmesi.
  • To isté urobte s zelerom.
  • Pokračujte vo vrstvení, kým nespotrebujete všetky zemiaky, batáty, zeler, múku a smotanovú zmes.
  • Zeleninu posypte zvyšným strúhaným syrom.
  • Zapekaciu misu zakryte alobalom a pečte 50-60 minút.
  • Na posledných 10 minút pečenia alobal zložte.
  • Vyberte z rúry a podávajte.
Zapekané červené zemiaky, batáty a zeler s parmezánom a syrom gruyere v zapekacej mise.
www.thevintagemixer.com

Zapekanie alebo gratinovanie patrí medzi obľúbené spôsoby prípravy pokrmov hlavne vďaka svojej jednoduchosti a výborným výsledkom. Pripravili sme si pre vás aj ďalších 7 vynikajúcich receptov na gratinované pokrmy , ktoré si obľúbite.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.