Gratinované batáty s červenou kapustou

Gratinované batáty s červenou kapustou

Toto je úplne perfektné zeleninové jedlo, kde výrazná chuť červenej kapusty s vínom a korením skvele kontrastuje so sladkými batátmi a smotanou. Dokonalosť!

Čo budete potrebovať

  • 2 veľké batáty
  • 600 ml smotany na šľahanie
  • 1 celý muškátový oriešok

Na červenú kapustu:

  • 25 g kačacieho tuku
  • 125 g cibule
  • 5 g rasce
  • 4 klinčeky
  • 2 g borievky
  • 2 bobkové listy
  • 250 ml červeného vína
  • 100 ml jablčnej šťavy
  • 100 g veľkých zemiakov
  • 50 g medu
  • 125 g masla

Postup

  • Predhrejte rúru na 170 °C.
  • Červenú kapustu dajte do sitka, posypte 1 lyžicou soli a nechajte hodinu odležať.
  • Po hodine kapustu opláchnite.
  • Kačaciu masť rozpustite vo veľkej žiaruvzdornej panvici na strednom plameni.
  • Pridajte cibuľu, rascu, klinčeky, borievky a bobkové listy a opekajte, kým cibuľa nezozlátne.
  • Do panvice pridajte kapustu, víno a jablčnú šťavu.
  • Prikryte papierom na pečenie, preložte do rúry a pečte 1 hodinu, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
  • Pridajte zemiaky a pečte ďalších 30 minút – zemiaky dodajú kapustu krémovú textúru.
  • Vyberte z rúry a vmiešajte med.
  • Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Do horúcej zmesi vmiešajte maslo.
  • Zvýšte teplotu rúry na 180 °C.
  • Na kapustu v panvici položte kolieska sladkých zemiakov a pomaly zalejte smotanou.
  • Posypte trochou muškátového orieška a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Pečte 30–45 minút alebo dozlatista.
  • Podávajte horúce.
Zapekané sladké zemiaky s kapustou na panvici.
www.chefspencil.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.