Gratinovaný karfiol s cuketou

Gratinovaný karfiol s cuketou

Vynikajúci zeleninový pokrm dochutený bylinkami a parmezánom zachutí aj tým, ktorí cuketu nemajú práve v láske. Smotany je v ňom tak akurát a pridané mlieko zabraňuje tomu, aby bolo jedlo príliš ťažké pre váš žalúdok. Skvele sa hodí ku grilovanému mäsu a poháru vína.

INGREDIENCIA

  • 1 veľká hlávka karfiolu
  • soľ podľa chuti
  • 600 g cukety, hrubo nastrúhané
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3/4 šálky nakrájanej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1/2 lyžičky jemne mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/4 šálky mlieka
  • 1/3 šálky smotany na šľahanie
  • 2/3 šálky strúhaného parmezánu
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

POSTUP

  • Karfiol zbavte jadrovníka a zvyšok rozoberte na menšie kúsky.
  • Potom ho pomocou kuchynského robota (alebo ostrého noža) rozdrvte tak, aby vám vznikli malé kúsky, ktoré pripomínajú zrnká ryže.
  • Dávajte pozor, aby zmes nestuhla, možno budete musieť pracovať po dávkach.
  • Mali by ste získať asi 3 a 1/2 šálok karfiolovej ryže.
  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Zapekaciu misku zľahka potrite olivovým olejom a dajte bokom.
  • Zmiešajte 1 čajovú lyžičku soli a nastrúhanú cuketu a dajte ju do sitka umiestneného nad misu.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni, pridajte cibuľu a veľkú štipku soli a restujte za stáleho miešania, kým cibuľa nezmäkne, asi 4–5 minút.
  • Medzitým vytlačte hrsť cukety nad miskou, aby zachytila ​​šťavu, odstráňte väčšinu vody z cukety, čím získate 2/3 šálky cukety.
  • Keď cibuľa zmäkne, znížte plameň na strednú teplotu a vmiešajte karfiol, cesnak, cuketu, 1/2 lyžičky soli a korenie.
  • Restujte asi 7-8 minút, kým zelenina nezmäkne.
  • Do zmesi prisypte múku a miešajte.
  • Postupne vmiešajte odloženú vodu z cukety, mlieko a smotanu, udržujte teplotu na strednej, aby sa mliečne výrobky nezrazili.
  • Varte 2-3 minúty.
  • Odstráňte z tepla.
  • Vmiešajte 1/3 šálky parmezánu, rozmarín a petržlenovú vňať.
  • Nalejte do pripravenej zapekacej misy a pečte 20 minút.
  • Vyberte z rúry a posypte zvyšným syrom (môžete pridať aj viac, ak chcete).
  • Vráťte do rúry na ďalších asi 10 minút.
  • Dobrú chuť!
Zapekaný karfiol s cuketou v zapekacej miske s lyžicou, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.relishingit.com

Máme pre vás tiež chutné recepty na karfiolový mozoček 4x inak. Výborná česká klasika!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.