Vynikajúci zeleninový pokrm dochutený bylinkami a parmezánom zachutí aj tým, ktorí cuketu nemajú práve v láske. Smotany je v ňom tak akurát a pridané mlieko zabraňuje tomu, aby bolo jedlo príliš ťažké pre váš žalúdok. Skvele sa hodí ku grilovanému mäsu a poháru vína.
INGREDIENCIA
- 1 veľká hlávka karfiolu
- soľ podľa chuti
- 600 g cukety, hrubo nastrúhané
- 2 lyžice olivového oleja
- 3/4 šálky nakrájanej cibule
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/2 lyžičky jemne mletého čierneho korenia
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/4 šálky mlieka
- 1/3 šálky smotany na šľahanie
- 2/3 šálky strúhaného parmezánu
- 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
- 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
POSTUP
- Karfiol zbavte jadrovníka a zvyšok rozoberte na menšie kúsky.
- Potom ho pomocou kuchynského robota (alebo ostrého noža) rozdrvte tak, aby vám vznikli malé kúsky, ktoré pripomínajú zrnká ryže.
- Dávajte pozor, aby zmes nestuhla, možno budete musieť pracovať po dávkach.
- Mali by ste získať asi 3 a 1/2 šálok karfiolovej ryže.
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Zapekaciu misku zľahka potrite olivovým olejom a dajte bokom.
- Zmiešajte 1 čajovú lyžičku soli a nastrúhanú cuketu a dajte ju do sitka umiestneného nad misu.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni, pridajte cibuľu a veľkú štipku soli a restujte za stáleho miešania, kým cibuľa nezmäkne, asi 4–5 minút.
- Medzitým vytlačte hrsť cukety nad miskou, aby zachytila šťavu, odstráňte väčšinu vody z cukety, čím získate 2/3 šálky cukety.
- Keď cibuľa zmäkne, znížte plameň na strednú teplotu a vmiešajte karfiol, cesnak, cuketu, 1/2 lyžičky soli a korenie.
- Restujte asi 7-8 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Do zmesi prisypte múku a miešajte.
- Postupne vmiešajte odloženú vodu z cukety, mlieko a smotanu, udržujte teplotu na strednej, aby sa mliečne výrobky nezrazili.
- Varte 2-3 minúty.
- Odstráňte z tepla.
- Vmiešajte 1/3 šálky parmezánu, rozmarín a petržlenovú vňať.
- Nalejte do pripravenej zapekacej misy a pečte 20 minút.
- Vyberte z rúry a posypte zvyšným syrom (môžete pridať aj viac, ak chcete).
- Vráťte do rúry na ďalších asi 10 minút.
- Dobrú chuť!
Máme pre vás tiež chutné recepty na karfiolový mozoček 4x inak. Výborná česká klasika!