Ružičkový kel orestovaný do chrumkava, preliaty ľahkou syrovou omáčkou z parmezánu a syra gruyere a nakoniec zapečený dohneda, je perfektný sviatočný pokrm, ktorý si zamiluje celá rodina!
Ingrediencie
- 450 g ružičkového kelu, zbaveného vonkajších listov a nakrájaného na polovicu
- 1/4 lyžičky soli
- čierne korenie, podľa chuti
- olivový olej v spreji
- 1/2 lyžice masla
- 1/3 šálky nakrájanej šalotky
- 2 lyžičky hladkej múky
- 3/4 šálky nízkotučného mlieka
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžička čerstvého tymiánu
- 1 lyžica strúhaného parmezánu
- 60 g strúhaného syra Gruyere
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Zapekaciu misu s rozmermi 20 x 30 cm postriekajte olivovým olejom.
- Pridajte ružičkový kel a dochuťte soľou a korením.
- Nastriekajte na kel viac olivového oleja a vložte misu do spodnej tretiny rúry.
- Pečte 15 minút, premiešajte a pečte ďalších 10 minút.
- Medzitým rozohrejte strednú nepriľnavú panvicu na strednom plameni.
- Pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť, potom pridajte šalotku a restujte do zmäknutia, asi 4 až 5 minút.
- K šalotke prisypte múku a vytvorte zápražku.
- Šľahajte 1 až 2 minúty.
- Pridajte mlieko a miešajte vareškou, kým sa zápražka nezapracuje do mlieka.
- Varte na stredne miernom ohni asi 4 minúty za stáleho miešania, kým omáčka nezhustne.
- Do bielej omáčky pridajte čerstvý tymián, parmezán a polovicu nastrúhaného syra Gruyere a miešajte, kým sa syr nerozpustí a nezapracuje do omáčky.
- Nalejte zmes na ružičkový kel a posypte zvyšným syrom.
- Pečte 15 minút, kým povrch ľahko nezhnedne.
- Užite si to!