Grécka medová baklava

Grécka medová baklava

Tento tradičný grécky recept na sladký dezert kombinuje vrstvy chrumkavého cesta namočeného v sladkom sirupe a orechovú zmes s vôňou škorice. Táto dobrota je perfektná na prípravu deň vopred, pretože druhý deň je ešte lepší!

Čo budeme potrebovať

Na Baklavu a orechovú náplň

  1. 170 g vylúpaných pistácií (hrubo nasekaných)
  2. 170 g vlašských orechov, (hrubo nasekaných)
  3. 170 g lieskových orechov (hrubo nasekaných)
  4. 150 g cukru
  5. 2 lyžice mletej škorice
  6. Lyžička mletého klinčeka
  7. 450 g cesta na baklavu (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)
  8. 280 g rozpusteného masla (až 16 polievkových lyžíc)

Na medový sirup

  1. 180 g cukru
  2. 250 ml studenej vody
  3. 250 ml medu
  4. 1 lyžica pomarančového extraktu
  5. 5 celých klinčekov
  6. Šťava z jedného citróna

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov
  2. Pripravíme si medový sirup
  3. Do hrnca dáme cukor a vodu a za občasného miešania zmes zahrievame na sporáku, kým sa cukor nerozpustí
  4. Pridáme med, pomarančový extrakt a celý klinček, všetko spoločne premiešame
  5. Zmes v hrnci privedieme do varu a potom teplotu znížime a necháme variť asi 25 minút
  6. Hrniec so sirupom odstránime z platne a necháme ho vychladnúť, tak aby bol vlažný
  7. Následne pridáme citrónovú šťavu a vyberieme klinčeky
  8. Na orechovú zmes dáme do kuchynského robota (s čepeľou ako násadou) pistácie, vlašské a lieskové orechy
  9. Orechy niekoľkých pulzmi nasekáme (nie na prášok, ale nahrubo)
  10. Preložíme do veľkej misy a pridáme cukor, škoricu a mletý klinček
  11. Všetko spolu dobre premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  12. Pripravíme si kupované alebo doma vyrobené cesto na baklavu
  13. Rozmrazené cesto rozbalíme a pláty vložíme medzi dve čisté kuchynské utierky
  14. To pomôže zabrániť tomu, aby sa cesto počas práce s ním nevysušilo a nezlomilo
  15. Na zostavenie baklavy si pripravíme pekáč
  16. Vnútro pekáča potrieme trochou rozpusteného masla
  17. Vezmeme jeden list cesta a vložíme ho do pekáča
  18. Hornú časť plátu potrieme rozpusteným maslom
  19. Tento postup opakujeme ešte niekoľkokrát, kým nespotrebujeme asi ⅓ cesta, pričom každú vrstvu potierame rozpusteným maslom
  20. Teraz rozdelíme asi ½ orechovej zmesi rovnomerne na hornú vrstvu navrstveného cesta
  21. Pokračujeme v zostavovaní baklavy, po jednom pláte
  22. Opäť každú vrstvu potrieme trochou rozpusteného masla
  23. Opakujeme, kým znova nespotrebujeme ⅓ cesta
  24. Cesto znovu potrieme zvyšnej ½ orechovej zmesi, ktorú rovnomerne rozprestrieme na vrch cesta
  25. Navrstvíme zvyšné ⅓ cesta rovnakým spôsobom, ako predtým
  26. Úplne posledný plát potrieme maslom
  27. Baklavu nakrájame na 24 kosoštvorcových kúskov (pozri video návod nižšie)
  28. Pekáč s baklavou vložíme do rúry na strednú mriežku a pečieme 35 – 45 minút, kým vršok baklavy nezezlátne a špajle po zapichnutí do stredu nevyjde čistá
  29. Akonáhle baklavu vyberieme z rúry, nalejeme na horúcu baklavu vychladnutý sirup
  30. Pred podávaním necháme baklavu niekoľko hodín odležať alebo aspoň 1 hodinu

Pred podávaním sa uistite, že baklava úplne vychladla. Baklava je ešte lepší na druhý deň, keď má čas vstrebať všetok sirup.

Pred uskladnením sa uistite, že baklava je úplne vychladnutá. Dobre ju zakryte a na uloženie cez noc jej stačí nechať ležať v izbovej teplote.

Pre dlhšie skladovanie preložte baklavu do vzduchotesných sklenených nádob a nechajte niekoľko dní pri izbovej teplote, v chladničke alebo ju zmrazte. Pred podávaním rozmrazte upečenú baklavu cez noc v chladničke alebo niekoľko hodín pri izbovej teplote.

Klasický recept zo stredomoria s orechovou náplňou, medom a chrumkavým cestom.
Zdroj: onesarcasticbaker.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.