Tradičná špecialita gréckej kuchyne, ktorej príprava je zdĺhavá a zložitá, ale výsledok stojí rozhodne za to!
Ingrediencie
- 3 veľké baklažány (nakrájané na tenké plátky)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná najemno)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané najemno)
- 800 g mletého jahňacieho mäsa (môžeme nahradiť 400 g hovädzieho mletého a 400 g jahňacieho mletého mäsa)
- 420 g drvených paradajok z plechovky
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého nového korenia
- 1 lyžička sladkej papriky
- bylinky podľa chuti ( čerstvý koriander, petržlenová vňať, bazalka, majoránka, pažítka … )
- soľ a korenie podľa chuti
Na bešamel:
- 75 g masla
- 1/3 šálky hladkej múky
- 2 šálky mlieka
- štipka soli a bieleho korenia
- strúhaný muškátový oriešok podľa chuti
Postup
- Baklažán nakrájame na tenké plátky, posolíme a necháme vypotiť asi 15 minút, potom zlejeme prebytočnú vodu a osušíme na utierke.
- Plátky baklažánu opečieme po dobu 2 – 3 minút z každej strany alebo kým nezhnedne.
- Upečený baklažán preložíme na tanier, kde vychladne.
- Osmažíme dozlatista na oleji najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridáme mleté mäso, ktoré spojíme s cibuľkou.
- Po osmahnutí mäsa okoreníme soľou, korením, škoricou, novým korením, sladkou paprikou, bylinkami a pridáme drvené paradajky.
- Privedieme do varu a znížime teplotu.
- Dusíme približne 30 minút do odparenia prebytočnej tekutiny a zhustnutia omáčky.
- Medzitým si pripravíme bešamel.
- V hrnci si rozohrejeme maslo, prisypeme múku a za stáleho miešania vytvoríme zápražku, ktorú asi 1 – 2 minúty varíme, aby omáčka nechutila po múke.
- Postupne prilievame do zápražky mlieko a rozšľaháme.
- Znížime teplotu a prevaríme, kým bešamel nezhustne.
- Osolíme, okoreníme a nastrúhame trochu muškátového orieška, premiešame a odstavíme zo sporáka.
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
- Do zapekacej misy vrstvíme baklažány, potom mäso, naň vrstvu z plátkov baklažánu, potom môžeme vrstvenie opakovať a zakončíme vždy bešamelom.
- Pečieme približne 45 minút alebo dozlatista.
- Pred servírovaním necháme 10 minút odstáť, aby sa musaka lepšie porciovala.
Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami s baklažánom . Máme pre vás jeho zapečené varianty, ale napríklad aj nátierku.