Grécke kuracie souvlaki (kuracie gyros)

Grécke kuracie souvlaki (kuracie gyros)

Tento recept na grécke kuracie špízy je vyrobený z citróna, cesnaku, korenia a je vynikajúci s pita chlebom a najlepším receptom na tzatziki, ktoré si môžete pripraviť podľa našich receptov uvedených vyššie!

Čo budeme potrebovať

  1. 30 ml olivového oleja
  2. 4 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  3. 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
  4. Lyžička sušeného oregana
  5. ½ lyžičky soli
  6. ½ lyžičky korenia
  7. 1 kg vykostených kuracích pŕs bez kože (nakrájané na kocky)

Na podávanie

  • Pita chlieb
  • Rukola
  • Rozpolené cherry paradajky
  • Nakrájaná červená cibuľa
  • Omáčka tzatziki (pripravte si domáci tzatziki podľa našich receptov viď prvú časť článku)
  • Syr feta

Postup

  1. Zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, mletý cesnak, oregano, soľ a korenie vo veľkom uzatvárateľnom sáčku
  2. Do vrecka pridáme kura, vytlačíme prebytočný vzduch a vrecko uzavrieme
  3. Marinujeme aspoň 1 hodinu, ale nie dlhšie ako 6 hodín
  4. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov v režime grilu
  5. Kurča vyberieme z marinády a napicháme ho na špajle
  6. Špízy, za častého otáčania, pečieme na plechu na hornom rošte v predhriatej rúre
  7. Kuracie souvlaki podávame s pita chlebom, vybranými prílohami a našim originálnym receptom na tzatziki

Jahňacie souvlaki

1 kg jahňacieho stehna alebo pliecka (nakrájané na kocky)
80 ml olivového oleja
2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
Šťava z 1 citróna
2 červené cibule (nakrájané nahrubo)
Lyžička sušeného gréckeho oregana
Lyžička sušeného tymiánu
½ lyžičky údené sladkej papriky
½ lyžičky rasce
Soľ a čerstvo mleté ​​korenie

Pripravte si marinádu na jahňacie souvlaki. Do veľkej misy pridáme olivový olej, cesnak, citrónovú šťavu, bylinky a korenie a dochutíme čerstvo mletým čiernym korením – zatiaľ nesolíme.

Všetky ingrediencie premiešame, aby sa spojili. Pridáme mäso a nakrájanú cibuľu a znovu premiešame, aby sa mäso obalilo.

Misu zakryjeme plastovou fóliou a vložíme do chladničky, kde mäso necháme marinovať aspoň 4 hodiny. Potom mäso napicháme na špajle.

Rozpálime gril, rúru v režime grilu alebo panvicu a mäso pečieme asi 10–15 minút, kým nebude dostatočne prepečený, ale napriek tomu šťavnatý.

Kuracie gyros v pita chlebe s originálnou gréckou jogurtovou uhorkovou omáčkou.
Zdroj: realgreekrecipes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.