Grécke rezy Portokalopita

Grécke rezy Portokalopita

Tieto pomarančové rezy sú veľmi obľúbené v Grécku a to z viacerých dôvodov. Sú voňavé, šťavnaté a dekadentné. Namiesto múky sa tu používajú extra tenké pláty cesta, ktorým sa hovorí filo a zoženiete ich vo väčších obchodoch.

INGREDIENCIA

Na sirup:

  • 1 a ½ šálky pomarančovej šťavy
  • ½ šálky vody
  • 1 a ½ šálky cukru
  • 1 tyčinka škorice

Na rezy:

  • 180 g rozmrazených filo plátov
  • 4 vajcia
  • ½ šálky cukru
  • 1 šálka extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 210 g jogurtu
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • pomarančová kôra z 2 stredných pomarančov

POSTUP

  • Predhrejeme rúru na 120 ° Celzia.
  • Umiestnime 5 plátov fila cesta na plech jeden vedľa druhého do rúry (môžu sa prekrývať) a zahrievame asi hodinu, kým filo nie je tvrdé a chrumkavé (použite ventilátor, ak ho máte).
  • V polovici pečenia ich otočíme.
  • Akonáhle sú chrumkavé, vyberieme ich z rúry a rozlámeme na malé kúsky.
  • Odložíme bokom.
  • Zatiaľ čo sa filo suší, pripravíme si sirup.
  • V malom hrnci zmiešame pomarančovú šťavu, vodu, 1 a 1/2 šálky cukru a tyčinku škorice.
  • Privedieme do varu a potom znížime teplotu a varíme 7 minút.
  • Dáme bokom vychladnúť.
  • Do veľkej misy pridáme vajcia, cukor, olivový olej a vanilku.
  • Vyšľaháme do peny.
  • V menšej miske zmiešame jogurt a prášok do pečiva a necháme 2-3 minúty odstáť.
  • Do vaječnej zmesi pridáme jogurt a opatrne premiešame.
  • Postupne pridávame pomarančovú kôru a rozdrobené filo a jemne premiešame.
  • Zvýšime teplotu na 350 stupňov Celzia.
  • Zapekaciu misku alebo plech vymažeme tukom (23 x 33 cm), nalejeme naň cesto a vyrovnáme pomocou stierky.
  • Pečieme 35–40 minút, kým povrch nezíska tmavo zlatú farbu.
  • Vyberieme z rúry a urobíme niekoľko rezov ostrým nožom a ihneď pokvapkáme sirupom.
  • Sirup pridávame postupne a spotrebujeme takmer všetky, odložíme si asi 2 polievkové lyžice nabok.
  • Buchtu necháme aspoň 2 – 3 hodín odležať.
  • Uchovávame v chladničke a pred podávaním necháme pol hodiny odležať.
  • Nakrájame na štvorcové kúsky a pred podávaním pokvapkáme trochou odloženého sirupu.
Pomarančové rezy na plechu.
www.olivetomato.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie na najlepšie elektrické odšťavovače . Kto vyhral v našom porovnaní?

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.