Zaručujeme vám, že toto sú tie najchutnejšie rybie koláčiky, aké ste kedy ochutnali! Podávajte ich s majonézou s citrónom a kaparmi, ktorá im dodá perfektný šmrnc. Aj deti si ich zamilujú!
INGREDIENCIA
- 700 g filiet z čerstvej tresky
- 2 stredné zemiaky
- ⅔ šálky mlieka
- ¾ šálky vody
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžičky nasekaných lístkov čerstvého tymiánu
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice čerstvého kôpru
- 1 lyžica vločiek červeného chilli
- 2 jarné cibuľky, nasekané
- 2 vajcia
- 2 a ¼ šálky strúhanky
- 1 habanero nakrájaná na malé kocky
- 2 šálky olivového oleja na vyprážanie
- 1 lyžička morskej soli
- čerstvo mleté korenie
Na majonézu:
- 4 lyžice majonézy
- 1 lyžica kaparov
- šťava z 2 citrónov
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 lyžička bieleho vínneho octu
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- morská soľ, voliteľne
POSTUP
- Zemiaky dobre umyte a nakrájajte na štvorčeky.
- Vložte ich do hrnca, zalejte studenou vodou a varte 20 minút.
- Sceďte a zemiaky v miske roztlačte šťouchadlom na zemiaky alebo vidličkou.
- Filety z tresky vložte do hrnca a zalejte mliekom.
- Rybu varte 5 minút.
- Nechajte vychladnúť a potom prsty natrhajte na kúsky.
- Rybu pridajte do rovnakej misky ako zemiaky.
- Pridajte na kocky nakrájanú papričku habanero, jarnú cibuľku, nasekanú petržlenovú vňať, kôpor, tymian, chilli, jednu lyžičku morskej soli a namleté veľké množstvo čerstvo mletého korenia.
- Všetko dobre premiešajte a zo zmesi tvarujte placky – asi 18 kusov.
- Rozložte ich na plech alebo taniere, zakryte potravinárskou fóliou a dajte na 30 minút do chladničky, aby stuhli.
- Do misy dajte trochu múky a ochuťte morskou soľou a korením.
- V inej miske rozšľahajte vajcia.
- Do tretej misky pridajte strúhanku.
- Placky namáčajte v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke.
- Vymažte ich na panvici s rozpáleným olivovým olejom celkom 4 minúty do zlatista.
- Umiestnite koláčiky na mriežku alebo papierové uteráky, aby absorbovali prebytočný olej.
- Zatiaľ čo sú koláčiky z tresky v chladničke, zmiešajte všetky ingrediencie na ochutenú majonézu dohromady.
- Dochuťte podľa svojich preferencií.
- Koláčiky servírujte s ochutenou majonézou!
Vyskúšajte aj naše ďalšie obľúbené recepty na fish and chips alebo rybu a hranolky. Rýchly obed alebo jednoduchá večera!