Ideálny letný šalát zo zemiakov je plný čerstvých byliniek a je krásne doplnený citrónovou zálievkou. Možno ho podávať teplý aj studený a pripravený ho máte raz dva.
Ingrediencie:
- 5 – 7 stredne veľkých zemiakov (približne 700 g), olúpaných a nakrájaných na polovice a potom roztvorených
- 1 malý zväzok pažítky alebo zelenej časti jarnej cibuľky (voliteľne)
- 1 malý zväzok petržlenu (približne ¼ šálky), nasekané
- 1 malý zväzok kôpru (približne 2 polievkové lyžice), nasekaného
- ½ malej cibule nakrájanej najemno pozdĺžne alebo jedna šalotka
- ½ lyžičky suchého oregana (voliteľne)
- 4 lyžice olivového oleja
- šťava z 1 citróna alebo 2–3 lyžice bieleho alebo červeného vínneho octu
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Zemiaky dajte do veľkého hrnca a zalejte studenou vodou tak, aby boli úplne ponorené.
- Priveďte vodu do varu a poriadne ju osoľte.
- Duste, kým nebudú zemiaky mäkké.
- Alternatívne môžete zemiaky variť v pare.
- Zatiaľ čo sa zemiaky varia, nakrájajte všetky čerstvé bylinky a cibuľu a dajte ich do misky spolu s citrónovou šťavou alebo octom.
- Akonáhle sú zemiaky hotové, zlejte ich a vložte priamo do misy s bylinkami.
- Jemne premiešajte a pokvapkajte olivovým olejom.
- Pridajte oregano a soľ a korenie podľa chuti
- Podávajte teplé alebo nechajte vychladnúť a podávajte studené.
- V oboch prípadoch sú vynikajúce!