Pozdvihnite špargľa s týmto recept na úplne inú úroveň! Ogrilovaná špargľa ozdobená balzamikovou redukciou, strúhaným parmezánom a opečenými píniovými orieškami urobí z vašej letnej grilovačky úplne luxusnú záležitosť, na ktorú budú všetci ešte dlho spomínať.
Čo budete potrebovať
- 1 kg čerstvej špargle
- 1 lyžica olivového oleja + ďalšia na pokvapkanie
- 1 lyžička morskej soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého korenia
- 1/2 šálky balzamikovej redukcie
- 1/4 šálky píniových orieškov (pražených)
- čerstvo nastrúhaný parmezán
Na balzamikovú redukciu:
- 1 šálka balzamikového octu
- 2 lyžice cukru alebo medu
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 1/4 šálky studenej vody
Postup
- Varte balzamikový ocot s cukrom alebo medom a soľou 10 minút, kým sa nezredukuje na polovicu.
- Kukuričný škrob primiešajte do studenej vody a nalejte do redukovaného octu.
- Miešajte na miernom ohni, kým omáčka nezhustne.
- Takto redukciu môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe po dobu až 3 týždňov.
- Pred použitím zahrejte a premiešajte.
- Orežte a vyhoďte tuhé konce špargle.
- Pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a dochuťte soľou a korením.
- Predhrejte gril na vysokú teplotu.
- Po rozohriatí položte špargľu priamo na gril.
- Grilujte 3–4 minúty z každej strany, kým nebude uvarený, ale stále mierne chrumkavý.
- Ak pracujete so silnejšou špargľou, pridajte 1-2 minúty z každej strany.
- Preložte špargľu na servírovací tanier a pokvapkajte ho balzamikovou redukciou, následne ho posypte čerstvým parmezánom, opečenými píniovými orieškami a pokvapkajte olivovým olejom.
- Ihneď podávajte.
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami so špargľou ! Máme pre vás rizoto, omáčku aj šalát.