Vyskúšajte náš podrobný návod, ako správne ugrilovať tuniaka. Navyše na to potrebujete okrem tuniaka iba olej a soľ!
INGREDIENCIA
- 4 steaky z tuniaka, každý s hmotnosťou 170 až 225 ga hrúbkou 3 až 5 cm
- repkový alebo iný neutrálny olej
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie (voliteľné)
POSTUP
- Nastavíme všetky horáky plynového grilu na vysokú teplotu.
- Dáme grilovací rošt na miesto, zakryjeme gril a necháme 5 minút predhriať.
- Vyčistíme a naolejujeme grilovací rošt.
- Steaky z tuniaka dobre osušíme papierovými utierkami a celé ich zľahka potrieme olejom.
- Tesne pred grilovaním steaky dochutíme soľou a prípadne korením.
- Potom položíme na rozpálenú stranu grilu.
- Tuniaka grilujeme, kým nebude prvá strana dobre opečená, 1 až 2 minúty.
- Pokiaľ sa ryba prilepí, skúsime ju zospodu jemne nadvihnúť pomocou tenkej kovovej špachtle alebo hrotov vidličky zasunutej dole medzi grilovacie rošty.
- Otočíme tuniaka a opakujeme na druhej strane.
- Pre ideálnu prepečenosť rare grilujeme rybu dostatočne dlho, aby sa opekla z každej strany, a nie dlhšie.
- Pokiaľ chceme mať tuniaka krásne rare, strany steakov by mali byť fialové, pričom zhora a zospodu sa začína objavovať béžová farba.
- Pokiaľ chceme, aby boli urobené trochu viac, počkáme, až sa objavia viac béžovej farby z oboch strán.
- Neodporúčame grilovať steaky z tuniaka nad rámec medium-rare.
- Užite si to!