Tieto grilované kúsky ananásu s polevou z medu, limetky, škorice a jalapenos sú skvelou inšpiráciou na letný pokrm, ktorý si zamiluje snáď každý. Môžete ich podávať ako predjedlo, prílohu či dezert.
Čo budete potrebovať
- 1 zrelý ananás
- 10 špajdlí (drevených alebo oceľových)
Na medovú polevu:
- ½ šálky medu
- 1 veľká limetka
- ½ lyžičky škorice
- ½ lyžičky soli
- 1 malá paprička jalapeno
Postup
- Pokiaľ používate drevené špajle, nechajte ich pred grilovaním namočené vo vode aspoň 30 minút.
- Vyčistite gril a zapnite ho na vysokú teplotu, aby bola jeho vnútorná teplota asi 200 stupňov Celzia.
- Medzitým si nakrájajte ananás na 10 kúskov, ktoré neskôr napichnete na špajle.
- Pridajte ingrediencie na polevu do malej misky a premiešajte.
- Do stredu každého kúska ananásu zapichnite špajľu.
- Nemusíte ananás prepichnúť cez na skrz, ale zastavte sa cca 2,5 cm od hornej časti.
- Takto pripravené špízy položte na tanier a potrite ich z oboch strán polevou.
- Špízy položte na gril priamo nad plameňmi a zatvorte veko.
- Asi po 5 minútach ich polejte polevou.
- Znovu zatvorte veko.
- Špízy grilujte iba z jednej strany.
- Akonáhle sa na ananáse objavia zuhoľnatené stopy po grilovaní, vyberte ho z grilu a položte na veľký plochý servírovací tanier.
- Potrite špízy zvyšnou polevou a pred podávaním nechajte aspoň 15 minút chladiť.
- Užite si to!