Táto omáčka preliata cez naše grilované puracie prsia je tak dobrá, že by ste ju mohli jesť samotnú len lyžicou. Na panvici orestujeme šalotku a cesnak, potom na panvicu nalejeme biele víno, pridáme kurací vývar a smotanu a všetko uvaríme do hustej a krémovej omáčky!
Čo budeme potrebovať
- 4 ks kuracích supreme pŕs (s kožou as kosťou)
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- ½ citróna (nakrájaný na štyri kusy)
- 3 veľké vetvičky čerstvého tymiánu (ponechané na stonke)
- 200 g šalotky (nakrájané na plátky)
- Lyžica cesnaku (prelisovaný)
- 100 ml bieleho vína
- 500 ml kuracieho vývaru
- 250 ml hustej smotany
- 4 lyžice studeného masla
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Ak kuracie prsia vyberáme z chladničky, tak ich necháme ohriať na izbovú teplotu
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Vo veľmi veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejeme na stredne vysokú teplotu sa tri lyžice oleja
- Kuracie supreme si osolíme a okoreníme
- Akonáhle je olej horúci, pridáme štyri kuracie supreme kožou dole a opekáme asi 4–5 minút z každej strany, kým nezozlátnu
- Prsia otočíme kožou nahor a pridáme kúsky citróna, čerstvý tymián a 50 ml kuracieho vývaru
- Panvicu zakryjeme a vložíme do rúry
- Pečieme po dobu 10-20 minút podľa toho, aké sú prsia vysoké
- Vnútorná teplota pŕs, by sa pre ideálne upečenie mala pohybovať okolo 70 stupňov
- Prsia vyberieme na tanier a voľne prikryjeme potravinárskou fóliou
- Citrón vyhodíme
- Obsah z panvice prelejeme do misy a dáme bokom
- Panvicu umiestnime späť na sporák a pridáme poslednú lyžicou oleja a stiahneme teplotu na strednú
- Po zahriatí pridáme šalotku a cesnak a varíme asi päť minút, kým šalotka nezačne ľahko hnednúť
- Pridáme biele víno a varíme asi minútu, aby sa tekutina odparila
- Pridáme kurací vývar a obsah misky a varíme asi 5-10 minút, aby sa zmes zredukovala na polovicu v hustú omáčku
- Pridáme smotanu a znova varíme asi päť minút, aby omáčka bola mierne hustá
- Panvicu zložíme z platne a vmiešame studené maslo, potom zmes zlejte cez sitko a tým odstránime všetky pevné ingrediencie
- Do omáčky vmiešame petržlenovú vňať a podávame ku kuracím prsiam