Hľadáte recepty na grilované kura, nech ste pripravení na novú grilovaciu sezónu?
Neváhajte sa inšpirovať v našom článku a vychutnať si nami vybrané pochúťky.
Kurča je samo o sebe vynikajúce mäso, a keď si dáte na príprave záležať, uvidíte, ako si pochutnáte.
Naše recepty
Ako správne grilovať kura?
Ideálny a rýchly spôsob, ako pripraviť celé kura je na grile. Pokiaľ sa má pokrm podariť, je nutné venovať príprave skutočnú starostlivosť, rovnako ako správne uskladniť mäso či vybrať vhodné korenie. Ako na to?
Skladovanie mäsa a hygiena
Ak existuje mäso, ktoré sa naozaj rýchlo kazí, potom je to jednoznačne kuracie. Balíček s mäsom je dobré umiestniť do plastového vrecka a dať na také miesto, kde sa nebude dotýkať iných potravín.
Kedykoľvek pripravujeme kura, musíme po ňom čo najdôkladnejšie umyť dosky/rezné dosky, nože, všetky použitia riadu aj pracovnú dosku.
To isté platí pri servírovaní. Nikdy nesmieme používať rovnaký tanier, kde bolo predtým kura v surovej podobe.
Zeleninu a ostatné rozhodne nemôžeme krájať rovnakým nožom, ktorým sme predtým krájali kuracie mäso. Nevyhnutné je aj dôkladné umytie rúk v teplej mydlovej vode, a to ako pred prípravou mäsa, tak aj potom.
Rozmrazovanie kurčaťa
Mäso musí byť úplne rozmrznuté, nikdy nie je dobré grilovať len čiastočne alebo vôbec rozmrazené mäso. Dôvodom je to, že mäso v takom stave sa nemôže poriadne prepiecť a zároveň nedôjde k likvidácii nežiaducich škodlivých baktérií.
Marináda je dôležitá
Pokiaľ marinujeme mäso, musíme ho nechať v chladničke. Ak budeme marinádu aplikovať až keď je mäso na grile, rozhodne treba ju nechať v chladničke až kým s ňou nebudeme potierať mäso.
Štetec či mašlovačku, ktorá sa dotkne kuracieho mäsa, je nutné čo najdôkladnejšie umyť v teplej vode s čistiacim prostriedkom.
Príprava grilu
Zásadné je mať vhodne rozpálený gril. Keď tomu tak nebude, potom sa kura ľahko prilepí na rošt. To nehrozí pri použití marinády či potretí mriežky/roštu olejom. Zároveň s tým platí, že mäso položené na horúci gril zaistí, že sa bude ľahšie otáčať.
Čo je dobré si ešte strážiť?
- Zatváranie poklopu grilu.
- Marinády rýchlo černejú, takže je nutné mäso pri grilovaní strážiť.
- Je dôležité používať nástroje určené na grilovanie, aby si človek nepopálil prsty.
- Každý by si mal zaobstarať teplomer na mäso, aby bola možná kontrola teploty.
- Kedykoľvek skončíme s grilovaním musíme oškrabať grilovaciu mriežku a pokiaľ možno vyčistiť celý gril.