Guláš francúzsky

Guláš francúzsky

Keď sa počasie zmení a zima začne prinášať chladnejšie teploty, je čas myslieť na výdatné jedlá. Klasický francúzsky recept na srnčí guláš, ktorý je navyše zhodou okolností rýchly na prípravu, sa k sychravému počasiu skvele hodí, rovnako ako ďalšia francúzska dobrota alebo ragú pripravte si naše recepty. Nielen, že sa oba tieto pokrmy ľahko pripravujú, ešte ku všetkému majú nízky obsah tuku.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg srnčie plece (na kocky)
  • 150 g nahrubo nakrájanej žltej cibule
  • 3 stredné mrkvy
  • 30 g jemne nakrájaného zeleru
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lyžičky sušeného rozmarínu
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 5 plátkov slaniny
  • 2 lyžice múky
  • 1 lyžička paradajkovej pasty
  • 250 g nakrájaných húb

Postup

  • Srnčie dajte na jednu stranu veľkého pekáča. Na opačnú stranu položte cibuľu, mrkvu a zeler.
  • Mäso a zeleninu rovnomerne posypte soľou, čiernym korením a sušenými bylinkami.
  • Zmiešajte hovädzie vývar a červené víno. Zmes nalejte na mäso a zeleninu. Zakryte a nechajte marinovať v chladničke 8 hodín alebo až cez noc.
  • Vyberte mäso a zeleninu z marinády. Marinádu si zarezervujte na použitie neskôr v tomto recepte.
  • Do veľkej holandskej rúry pridajte nakrájanú slaninu a opečte ju do chrumkava.
  • Zverinu osušte papierovými utierkami. Kúsky mäsa premiešame s múkou.
  • Mäso opekajte na tuku zo slaniny dozlatista.
  • Vráťte všetko mäso do hrnca. Pridajte paradajkovú pastu a varte za stáleho miešania, kým sa mäso a pasta nespoja, asi 1 minútu.
  • Do hrnca pridajte huby, marinovanú zeleninu, chrumkavú slaninu a odloženú marinádu.
  • Zmes varte prikryté na miernu teplotu, kým mäso a zelenina nezmäknú a omáčka nezhustne, 45 minút až 1 hodinu.

Variácie
Nahraďte sušenú petržlenovú vňať 2 lyžicami jemne nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
Pre cesnakovú príchuť pridajte do marinády 2 lyžičky mletého cesnaku.
Ako skladovať
Zvyšný zverinový guláš chlaďte v zakrytej nádobe po dobu až 4 dní.
Ak chcete zmraziť, dajte zvyšný guláš do vzduchotesnej mraziacej nádoby. Zmrazte až na 3 mesiace.

Zemiaková kaša preliata srnčím v omáčke.
Zdroj: midwestniceblog.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.