Guláš so srnčím mäsom, vínom a koreňovou zeleninou

Guláš so srnčím mäsom, vínom a koreňovou zeleninou

Guláš zo srny je dokonalé jedlo v chladnom počasí, ktoré je plné chuti a ľahko sa pripravuje! Zverinové mäso, zemiaky a mrkva sa pomaly varí v bohatej omáčke z červeného vína, kým nezmäkne a zelenina nie je dokonale uvarená. Alebo si s nami pripravte poctivý guláš na 10 rôznych spôsobov .

Čo budeme potrebovať

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 kg srnčie plece (na kocky)
  • 1 žltá cibuľa (na kocky)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 30 g hladkej múky
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 750 ml hovädzieho vývaru
  • 250 ml vody
  • ½ lyžičky mletého tymiánu
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky korenia
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 bobkové listy
  • 500 g zemiakov (na kocky)
  • 500 g mrkvy (na kocky)
  • 200 g mrazeného hrášku

Postup

  • Vo veľkej holandskej rúre rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja na stredne vysokú teplotu.
  • Opečte srnčie mäso, kým nezozlátne.
  • Do rovnakého hrnca pridajte cibuľu a zvyšnú lyžicu olivového oleja. Varte asi 5 minút alebo do zmäknutia.
  • Vmiešajte cesnak a paradajkový pretlak a varte 1 minútu.
  • Pridajte späť srnčou aj so šťavou, zasypte múkou a premiešajte.
  • Nalejte červené víno, balzamikový ocot a worcesterskú omáčku.
  • Potom pridajte vývar, vodu, tymian, soľ, korenie, cukor a bobkové listy.
  • Predhrejte rúru na 160 stupňov.
  • Hrniec prikryte pokrievkou a preneste do rúry na 1 hodinu a 30 minút. Prípadne guláš varte rovnakú dobu na sporáku pri nízkej teplote.
  • Pridajte zemiaky a mrkvu, prikryte a vložte späť do rúry. Pokračujte vo varení asi ďalšiu 1 hodinu a 30 minút, alebo kým zelenina a srnčie nezmäknú.
  • Vmiešajte hrášok a vyberte bobkové listy.
  • Srnčí guláš podávajte s naším chrumkavým chlebom !
Miska plná lahodného guláša so srnčím mäsom a domácim chlebom.
Zdroj: thespruceeats.com

Variácie
Nahraďte sušenú petržlenovú vňať 2 lyžicami jemne nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
Pre cesnakovú príchuť pridajte do marinády 2 lyžičky mletého cesnaku.
Ako skladovať
Zvyšný zverinový guláš chlaďte v zakrytej nádobe po dobu až 4 dní.
Ak chcete zmraziť, dajte zvyšný guláš do vzduchotesnej mraziacej nádoby. Zmrazte až na 3 mesiace.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.