Už ste niekedy mali guláš z líčok? Je to úplná delikatesa! Vyskúšajte náš jednoduchý recept a iný guláš už nikdy nebudete chcieť jesť.
Čo budete potrebovať
- ⅓ šálky kačacieho tuku
- 5 veľkých cibulí, rozpolených a nakrájaných na tenké plátky
- 5 červených paprík, okrájaných a nahrubo nakrájaných
- ¾ šálky paradajkového pretlaku
- 1 lyžica plus 2 lyžičky sladkej papriky
- 1 a ½ lyžičky štipľavej papriky
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 2 lyžice sušenej majoránky
- 1 lyžica jemne nasekaného cesnaku
- 2 lyžičky rasce
- ⅛ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžičky jemne nasekané čerstvé majoránky plus ďalšie na ozdobu
- 1a ½ lyžičky jemne nasekaného čerstvého tymiánu
- ¼ lyžičky nadrobno nasekaného čerstvého rozmarínu
- 1,5 kg hovädzích líčok, rozpolených
- soľ a korenie
- 2 lyžice láku z nakladaných uhoriek
Postup
- Vo veľkom ťažkom hrnci na stredne miernom ohni rozpustite kačaciu masť a pridajte cibuľu.
- Znížte teplotu na veľmi nízku a pomaly varte za občasného miešania, kým cibuľa nie je tmavo hnedá, 1 a ½ až 2 hodiny.
- Pokiaľ je to nutné, ku koncu varenia zvýšte teplotu na strednú a neustále miešajte, kým cibuľa nezhnedne.
- Medzitým vložte červenú papriku do paráka nad vriacou vodou a varte 15 až 20 minút do mäkka.
- Preneste papriky do mixéra a rozmixujte na kašu.
- Potom preceďte.
- Mali by ste mať ¾ šálky pyré.
- Pridajte k cibuli paradajkový pretlak a varte, kým pretlak nestmavne, asi 5 minút.
- Pridajte sladkú a pálivú papriku a dobre premiešajte.
- Pridajte 7 šálok vody, pyré z červenej papriky, vínny ocot, sušenú majoránku, cesnak, rascu a citrónovú kôru.
- Pridajte polovicu čerstvej majoránky, tymianu a rozmarínu.
- Hovädzie líčka bohato osoľte, okoreňte a pridajte do hrnca.
- Tekutinu priveďte do varu a varte čiastočne zakryté aspoň 3 hodiny, potom pridajte zvyšok čerstvých byliniek a začnite vidličkou kontrolovať krehkosť líčok.
- Hotová budú asi po 4 hodinách.
- Mala by byť krehká, ale nemala by sa rozpadať.
- Pretože niektoré kúsky budú trvať dlhšie ako iné, vytiahnite ich z tekutiny, akonáhle budú hotové.
- Uvarené hovädzie líčka rozprestrite v jednej vrstve na plech.
- Keď sú všetky líčka hotové, prelejte tekutinu na varenie cez sitko.
- Scedenú omáčkou prelejte líčka a dochuťte soľou, čiernym korením, čerstvou majoránom a lákom z uhoriek.
- Ihneď podávajte!