Na morčacie guláš je najlepšie vykostené mäso z morčacích stehien alebo vopred povarených krídiel. Ale aj morčacie prsia možno využiť podobne ako u kuracieho gulášu. A rovnako tak aj do morčacieho guláša môžeme pridávať obdobné suroviny.
INGREDIENCIA
- 1 kg morčacích stehien (bez kosti a kože)
- 600 g cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- mletá sladká červená paprika, mletá rasca, sušený majorán, čerstvý tymián – podľa chuti
- hrsť čerstvých šampiňónov (alebo pol hrsti sušených húb namočených vo vode)
- 1 zelená paprika
- 2 paradajky
- 1 bobkový list
- 2-3 cukety
- 1 chilli paprička
- zeleninový vývar alebo voda (podľa potreby)
- soľ, mleté korenie podľa chuti
- olej
POSTUP
- V hrnci na rozpálenom oleji dôkladne opečieme z oboch strán celé vykostené morčacie stehno.
- Skaramelizované čiastočky na dne kastróla vytvoria základ chutnej omáčky.
- Mäso vyberieme a nakrájame na kocky.
- Medzitým vo výpeku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Niekoľkokrát ju podlejeme malým množstvom vody, aby riadne úplne zmäkla a zároveň sa nepripálila.
- Pridáme najemno nakrájaný cesnak, mletú rascu, mletú sladkú červenú papriku a majoránku.
- Krátko opražíme, aby sa rozvinula chuť, farba a vôňa korenia.
- Pridáme nakrájané mäso a vetvičky tymiánu, chvíľu premiešame a potom pridáme šampiňóny, nakrájanú papriku a paradajky nakrájané na menšie kúsky.
- Osolíme, okoreníme.
- Po pár minútach prilejeme do kastróla vývar alebo vodu, maximálne však do výšky mäsa.
- Pridáme bobkový list.
- Dusíme pomaly prikryté do zmäknutia mäsa.
- Na záver pridáme cuketu nakrájanú na plátky a čerstvé chilli.
- Uvarený guláš dochutíme soľou, čiernym korením a čerstvou alebo sušenou majoránom.
- Podávame ozdobené narýchlo opečenými tenkými pásikmi cukety.
Vyskúšajte aj naše luxusné recepty na bezmäsité vegetariánske gulášy nielen pre vegetariánov!