Začína sa ochladzovať, a tak je čas na gulášovú polievku s mletým hovädzím mäsom. Tento recept je upokojujúce a uspokojujúce, ideálne pre chladné zimy. Rovnako akotieto výdatné polievky do sychravého počasia.
Čo budeme potrebovať
- 200 g cibule (nakrájaná nahrubo)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekaný)
- 15 g masla alebo oleja
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 3 papriky (odstránené stopky a semienka, nakrájané na krátke prúžky – pokiaľ možno 3 rôzne farby)
- 100 g zeleru (nakrájaného)
- 50 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžica mletej údenej papriky
- 2 lyžice múky
- 400 g nakrájaných paradajok z konzervy
- 1 l vody
- 2 kocky hovädzieho bujónu
- soľ
- korenie
- 6 lyžíc gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany
Postup
- V hrnci na strednú teplotu rozohrejte maslo alebo olej a pridajte cibuľu a cesnak.
- Vymažte 2–3 minúty.
- Pridajte mleté bravčové mäso a opekajte, kým mäso z väčšej časti nezhnedne.
- Pridajte papriku a zeler a opekajte 3-4 minúty. Pridajte paradajky a premiešajte.
- Na zmes zeleniny a bravčového mäsa prisypte mletú údenú papriku a múku a premiešajte.
- Vymažte asi minútu.
- Pridajte paradajky, vodu a bujón a všetko priveďte do varu.
- Priklopte pokrievkou a znížte na miernu teplotu a varte 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Skontrolujte chuť av prípade potreby dosoľte a okoreňte.
- Podávajte gulášovú polievku horúcu, s kopčekom gréckeho jogurtu.