V Rakúsku misy plné horúcej gulášovky podávajú vo všetkých typoch podnikov – od reštaurácií cez rýchle občerstvenie pozdĺž diaľnic až po elegantné viedenské hotely. Túto výdatnú hovädziu a zeleninovú polievku nájdete v mnohých oblastiach strednej a východnej Európy, najmä v oblastiach, ktoré boli kedysi súčasťou Rakúsko-Uhorska. Náš dokonalý recept na gulášovú polievku obsahuje kúsky hovädzieho mäsa a zemiakov plus červenú papriku, slaninu, cibuľu a cesnak.
Čo budete potrebovať
- 5 plátkov slaniny (nakrájané)
- 1,5 kg vykosteného hovädzieho mäsa (nakrájané na kocky)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 4 stredné cibule (nakrájané najemno)
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 3 lyžice sladkej papriky
- 1 1/2 lyžičky rasce
- 80 g múky
- 20 ml červeného vínneho octu
- 80 g paradajkového pretlaku
- 1,5 l hovädzieho vývaru
- 1,5 l vody
- 1/2 lyžičky soli
- 2 červené papriky (nakrájané nadrobno)
- 4 veľké zemiaky
Postup
- Vo veľkom hrnci opečte slaninu, kým nebude chrumkavá a potom ju preložte do veľkej misy.
- V tuku, ktorý zostal v hrnci, opražte kúsky hovädzieho a dajte ho do misy k slanine.
- Znížte teplotu na miernu a pridajte olej.
- Pridajte cibuľu a cesnak a varte za stáleho miešania opečte dozlatista.
- Vmiešajte papriku, rascu a múku a za stáleho miešania varte 2 minúty.
- Vmiešajte ocot a paradajkový pretlak a varte za stáleho miešania asi 1 minútu. (Zmes bude veľmi hustá.)
- Vmiešajte vývar, vodu, soľ, papriku, slaninu a mäso a za stáleho miešania priveďte do varu.
- Gulášovú polievku varte prikrytú za občasného miešania asi 45 minút.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
- Pridajte zemiaky do polievky a prikryté varte, do mäkka, asi 30 minút.
- Polievku dochutíme soľou a korením.
Táto polievka je báječným predjedlom pre ľahšie kuracie quesadillas . Ako na túto mexickú chuťovku sa dozviete u nás na webe!