Tento recept na domácu maďarskú gulášovú polievku je dokonalý na prípravu klasickej polievky do studeného počasia, ktorá je výdatná, plná chuti a jednoduchá na prípravu!
Čo budeme potrebovať
- 6 plátkov slaniny (nakrájané)
- soľ
- korenie
- 900 g duseného bravčového mäsa
- 2 stredné cibule (nakrájané na kocky)
- 3 stredné mrkvy (nakrájané)
- 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 3 lyžice maďarskej údené papriky
- 1 fľaša čierneho piva
- 3 lyžice múky
- 950 ml hovädzieho vývaru izbovej teploty
- 250 g pasírovaných paradajok (jemných)
- 120 g nakladanej pečenej červenej papriky (nakrájanej alebo obyčajnej pečenej červenej papriky z pohára, plus 1 lyžica bieleho vínneho octu)
- 4-5 stredných zemiakov (so šupkou, nakrájané na kúsky)
- kyslá smotana a čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Zahrejte veľký hrniec na strednú teplotu.
- Pridajte nakrájanú slaninu a opekajte, kým nebude takmer chrumkavá, a vyberte ju na tanier vyložený kuchynskou papierovou utierkou.
- V hrnci ponechajte aspoň 3 lyžice tuku zo slaniny.
- Bravčové kocky osolíme, okoreníme a pridáme na rozpálený hrniec a zo všetkých strán ich opečieme.
- Opečené kocky bravčového mäsa vyberte na tanier so slaninou a do hrnca pridajte cibuľu, mrkvu, cesnak a papriku.
- Zeleninu restujte, kým cibuľa nie je mäkká a priesvitná a mrkva nezačína mäknúť.
- Pridajte pivo a všetko spolu premiešajte.
- Keď sa pivo trochu zredukuje, pridajte slaninu a bravčové mäso späť do hrnca a všetko premiešajte.
- Oddeľte asi 1/3 vývaru a vidličkou do neho vmiešajte múku, kým sa múka nerozpustí.
- Pridajte túto zmes do hrnca spolu so zvyškom vývaru a paradajkovou omáčkou.
- Do hrnca pridajte nakladanú pečenú červenú papriku a zemiaky a všetko spolu dobre premiešajte.
- Znížte teplotu a nechajte guláš variť asi 35-45 minút (alebo aj dlhšie, ak máte čas tak 2-3 hodiny), za stáleho miešania, kým nie sú zemiaky uvarené a guláš mierne nezhustne.
- Podávajte horúce s kopčekom kyslej smotany a trochou nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, s chrumkavým chlebom na namáčanie.
K tomuto receptu na gulášovú polievku s bravčovým mäsom je ideálne čerstvé pečivo na prikusovanie. Najjednoduchšie je si ho upiecť v domácej pekárni , ktorú si môžete zaobstarať, vďaka našej recenzii a rovno si v nej upiecť najlepšie recepty pre domácu pekáreň .