Skvelá alternatíva k obľúbeným mäsovým guličkám. Zeleninové kúsky sa opečú na panvici a potom sa zalejú jednoduchou omáčkou. Výsledkom je chutný hlavný chod, ktorý si zamilujú nielen vegetariáni.
Ingrediencie
Na zeleninové guličky (cca 20 kusov)
- 400 g baklažánu
- 70 g strúhanky
- 50 g strúhaného syra Grana Padano
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvá petržlenová vňať
- olivový olej
- soľ, korenie
Na omáčku
- 500 g rajského pretlaku
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- soľ
- bazalka na ozdobu
Postup
- V malom hrnci rozohrejte olej s celým strúčikom cesnaku.
- Prilejte paradajkový pretlak, malé množstvo vody a soľ.
- Premiešajte a varte priklopené pokrievkou na miernom ohni asi 20 minút.
- Medzitým si nakrájajte umytý baklažán, najprv na plátky, potom na prúžky a nakoniec na kocky.
- Na panvici s nepriľnavým povrchom opražte na troche oleja prelisovaný strúčik cesnaku, pridajte baklažán a osoľte.
- Baklažán smažte na prudkom plameni za častého miešania asi 10 minút.
- Keď sú baklažány mäkké a orestované, vyberte ich z panvice do misy a nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí pridajte strúhanku, nastrúhaný syr Grana Padano, nasekanú petržlenovú vňať a dochuťte soľou a korením.
- Rukami všetko dôkladne prehneťte, aby ste získali mäkkú a kompaktnú zmes.
- Vytvarujte guličky o veľkosti približne vlašského orecha.
- Na rovnakej panvici, na ktorej ste vyprážali baklažány, rozohrejte ešte trochu oleja, vložte do neho guličky smažte ich asi 5 minút.
- V priebehu vyprážania panvicou pohybujte tak, aby sa guličky osmažili zo všetkých strán.
- Keď sú rovnomerne osmažené, pridajte paradajkovú omáčku a krátko premiešajte.
Podávajte s ryžou ozdobené lístkami čerstvej bazalky.