Užite si pocit letnej dovolenky v Grécku vďaka tomuto jednoduchému a výbornému receptu na tradičný grécky pokrm vo vegetariánskej verzii s halloumi syrom. A vychutnajte si ho o niečo viac s domácimi bylinkovými hranolčekmi.
Čo budeme potrebovať
Na gyros
- 100 g halloumi (nakrájaný na plátky)
- Lyžička medu
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ½ lyžičky chilli prášku
- 2 lyžičky oregana
- Kôra a šťava z ½ citróna
- 3 lyžice tzatziki omáčky
- ¼ červenej cibule (nakrájané na tenké plátky)
- 5 cherry paradajok (rozpolených)
- ¼ uhorky (nakrájaná na polmesiaca)
Na bylinkové hranolky
- Lyžica olivového oleja
- 2 zemiaky (ošúpané a nakrájané na hranolky)
- 2½ lyžičky sušeného oregana
Postup
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov
- Plech vymastíme olivovým olejom a vložíme ho do rúry, aby sa rozohrial
- Nakrájané zemiaky opláchneme v studenej vode, aby sme odstránili prebytočný škrob, a potom ich osušíme čistou utierkou
- Plátky zemiakov rozprestrieme na rozpálený pekáč a posypeme ich sušeným oreganom a poriadne osolíme
- Zemiaky pečieme 30–40 minút, kým nebudú chrumkavé a zlatisté
- V polovici pečené zemiaky otočíme (cca po 15 minútach)
- Keď sú hranolky takmer upečené, do misy vhodíme nakrájané halloumi, med, cesnakový prášok, chilli, oregano a citrónovú kôru aj šťavu
- Halloumi v tejto zmesi dôkladne obalíme
- Potom si rozohrejeme na vysokú teplotu panvicu a halloumi 2–3 minúty z každej strany vyprážame, kým sa rovnomerne neopečie
- Na zostavenie vegetariánskeho gyros si na ešte horúcej panvici ohrejeme pita placku
- Placku si môžeme rozohriať aj na vysokú teplotu v rúre po dobu 2 minút
- Chleba potrieme poriadnou porciou tzatziki omáčky
- Potom pridáme pár bylinkových lupienkov, halloumi, červenú cibuľu, paradajky a nakrájanú uhorku
- Pokrm posypeme oreganom a pokvapkáme troškou tzatziki
- Chlieb potom obalíme okolo náplne a vychutnávame si ho so zvyškom domácich hranoliek