Omrknite recepty na halušky a pripravte pre seba i svojich blízkych tento populárny slovenský pokrm pre akúkoľvek príležitosť.
Môžete ich ochutnať klasicky s kapustou či bryndzou, ale nie je na škodu aj experimentovať.
Neváhajte vyskúšať niektorú z našich starostlivo zozbieraných lahôdok, ktoré podráždia vaše chuťové poháriky.
Naše recepty
Čo je bryndza?
Bryndza je veľmi chutný mäkký syr. Má svoju ojedinelú a úplne charakteristickú chuť, pričom jediným ochucovadlom je soľ. Pravý syr sa vyrába z ovčieho mlieka, ktorého podiel by mal tvoriť minimálne 50 %.
Vzniká zasyrením mlieka, ktoré sa následne necháva zaschnúť. Vďaka tomu sa vytvorí hrudkový ovčí syr. Potom sa triedi a omýva vodou. K najväčším prednostiam tohto syra patrí obsah mnohých druhov laktobaktérií (cca 20), ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie.
Syr pomáha so znížením cholesterolu aj krvného tlaku, reguluje hladinu cukru v krvi, posilňuje imunitu, ale tiež pomáha lepšie vstrebávať vápnik. Je to svojim spôsobom prírodné antibiotikum a probiotikum.
Kam sa bryndza hodí?
- Do polievok a omáčok
- K mäsu, zelenine i len tak k samotným zemiakom
- Na cestoviny
- Náplň do pirohov
- Základné ingrediencie na výrobu nátierok
Aké varianty môžeme ochutnať?
- Liptovskú
- Letné
- Jesenné
- Zimné