Pripomína našu tradičnú sviečkovú omáčku. Pre odvážnych sa ponúka možnosť prešpikovania mäsa kyslou uhorkou, mrkvou a slaninami. Toto je zjednodušená, ale chutná verzia.
INGREDIENCIA:
- 500 g bravčového stehna
- 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 50 g cibule
- 25 g slaniny
- 50 g kyslých uhoriek
- 50 ml náleve z uhoriek
- 50 g šunky v celku
- 1 lyžica hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 ml smotany na šľahanie
- soľ
- bobkový list
- celé korenie
- korenie
- olej
POSTUP:
- Osolenú a okorenenú bravčovú stehno si osmažte na troške oleja zo všetkých strán.
- Mäso dajte bokom av rovnakom hrnci si osmažte na kocky nakrájanú slaninu a cibuľu.
- Potom pridajte nastrúhanú koreňovú zeleninu, chvíľu restujte, následne podlejte nálevom z uhoriek, pridajte celé korenie a bobkový list.
- Pridajte späť aj mäso a pod pokrievkou nechajte dusiť za občasného podlievania vodou do mäkka.
- Keď bude mäso mäkké, dajte ho bokom, omáčku prepasírujte, zahustite smotanou a varte ďalších 15 minút.
- Nakoniec pridajte nakrájanú šunku a nastrúhanú uhorku, varte ďalších 5 minút.
- Mäso podávajte nakrájané na plátky s omáčkou a ideálne aj so žemľovou knedľou.