Už tak lahodný šľahačkový krém doplnený o jedinečný marcarpon syr, urobí túto tortu naozajstným kulinárskym zážitkom a samotný recept dostane úplne nový rozmer.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 4 vajcia
- 200 g cukru krupica
- 100 g masla (zmäknutého)
- 100 ml mlieka
- 50 g kakaa
- 200 g polohrubej múky
- Štipka soli
- Horká čokoláda na varenie
Na čokoládovú šľahačku
- 250 ml vysokopercentnej smotany
- 50 g cukru krupica
- 70 g kakaa
- 100 g vysokopercentnej čokolády (min. 70 % kakaa)
- 150 g mascarpone
- 20 g práškového cukru
Na vanilkovú šľahačku
- 125 ml smotany na šľahanie
- 150 g mascarpone
- 30 g práškového cukru
Postup
- Korpus aj čokoládovú smotanu si pripravíme deň vopred
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Na korpus si oddelíme žĺtky od bielkov
- Bielky so štipkou soli vyšľaháme do pevného snehu
- Postupne po lyžiciach začneme pridávať 100 g krupicového cukru
- Sneh šľaháme dovtedy, kým sa na ňom nezačnú vytvárať pevné špičky
- Zmäknuté maslo si vyšľaháme so zvyšnými 100 g krupicového cukru
- Keď je zmes prepojená, začneme pomaly pridávať všetky žĺtky
- Potom pridávame mlieko
- Za stáleho miešania pridávame kakao a múku
- Keď je cesto jednoliate a premiešané, začneme postupne po troškách pridávať sneh
- Opatrne premiešavame, aby sneh nespadol
- Dno tortovej formy si vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom
- Pripravené cesto nalejeme do tortovej formy a vložíme do rúry
- Korpus pečieme 35-40 minút
- Priebežne korpus kontrolujeme špajdľou, keď cesto nelepí, formu vyberieme z rúry
- Tortu chvíľu necháme chladnúť vo forme, potom ju vyberieme a položíme na mriežku, kde ju necháme úplne vychladnúť
- Keď nám korpus chladne, pripravíme si čokoládovú šľahačku
- V hrnci si zmiešame cukor krupice, smotanu a kakao
- Smotanovú zmes privedieme do varu
- Pridáme čokoládu a za stáleho miešania ju necháme úplne rozpustiť.
- Prelejeme ju do misky a dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc
- Druhý deň čokoládovú šľahačku dokončíme
- Zmiešame si mascarpone a práškový cukor
- Všetko spoločne prešľaháme, aby sa ingrediencie spojili
- Potom pridávame stuhnutú čokoládovú šľahačku a spoločne prešľaháme
- Vznikne nám hladký krém
- Vychladnutý korpus si rozrežeme na polovice
- Spodnú časť potrieme ⅓ čokoládového krému a priklopíme druhou polovicou korpusu
- Ten tiež potrieme ⅓ krému
- Zvyšnú ⅓ krému vložíme do zdobiaceho cukrárskeho vrecúška a dáme bokom
- Na vanilkovú šľahačku si zmiešame smotanu s mascarpone
- Pridáme práškový cukor a na nízky výkon začneme zmes mixovať
- Keď sa krém začne spájať, výkon mixéra zvýšime a pokračujeme v šľahaní, kým krém nie je hladký a tuhý
- Krém tiež vložíme do zdobiaceho vrecka
- Pripravený korpus zdobíme oboma krémami, podľa našej fantázie a nakoniec ho zasypeme nastrúhanou horkou čokoládou na varenie
- Hotový harlekýn tortu, pred tým ako ho budeme servírovať, uložíme na 2 hodiny do chladničky