Táto tradičná pochúťka z Blízkeho východu dostala nový kabátik a rozdráždi vaše chuťové poháriky na maximum. Sú dokonale chutné, jemné a vyzerajú skvostne. Jedna vám určite stačiť nebude.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 114 g nesolených pistácií
- 150 g kryštálového cukru
- 57 g čerstvého neslaného masla
- 80 g krupice
- 1 hrnček vody
- 1 polievková lyžica vody z pomarančového kvetu
- 1 lyžička ružovej vody
Na krém:
- 237 ml smotany na šľahanie
- 118 ml plnotučného mlieka
- 15 g polohrubej múky
- 14 g kukuričného škrobu
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkovej arómy
Na ozdobu:
- Mleté pistácie podľa potreby
- Jedlé sušené okvetné lístky ruží
Postup:
- Pripravíme si na pracovnú plochu stredne veľký hrniec, do ktorého dáme šľahačku, mlieko, múku, kukuričný škrob aj cukor a šľaháme, až sa všetko premieša a rozpustí, bez viditeľných hrudiek.
- Dáme na platňu, nastavíme stredne vysokú teplotu a za stáleho šľahania varíme tak dlho, pokiaľ sa nezačnú tvoriť na povrchu veľké bubliny a zmes sa nebude variť.
- Varíme ešte asi 30 sekúnd, aby zmes poriadne zhustla, a pridáme vanilkový extrakt. Zamiešame, prelejeme do sklenenej misky, zakryjeme potravinovou fóliou alebo plastovým viečkom a uložíme do chladničky minimálne na 2 – 3 hodiny až 3 dni.
- Vychladnutý krém preložíme do cukrárskeho vrecka s okrúhlym nástavcom s priemerom cca 1 cm a na plech vyložený papierom na pečenie tvoríme rovnako veľké kopčeky, jeden vedľa druhého.
- Prst si namočíme do vody a špičkou zľahka stlačíme vrchol každého kopčeka krému, aby bol guľatejší. Zakryjeme plastovým obalom a dáme na 2 hodiny do chladničky. Medzitým si nachystáme cesto.
- Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie alebo naň dáme silikónovú pečúcu podložku.
- Do kuchynského robota dáme pistácie s 2 lyžicami cukru a dôkladne mixujeme, ale zase nie tak veľa, aby nebola z pistácií pasta.
- V hrnci rozohrejeme maslo, a keď sa rozpustí, zasypeme ho krupicou a za stáleho miešania restujeme tak dlho, až začne krupica s takmer krásne voňať, celkovo asi 3 minúty.
- Prilejeme vodu, prisypeme zvyšný cukor a premiešame, aby sa rozpustil.
- Pokračujeme vo varení a za stáleho miešania varíme dovtedy, kým krupica vstrebe všetku vlhkosť. To trvá zhruba 3 – 4 minúty. Konzistenciou by mala zmes pripomínať šťouchané zemiaky.
- Nakoniec vmiešame zmes pistácií, ružovú vodu aj tú z pomarančového kvetu a miešame až je zmes hladká.
- Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a potom lyžicou na kopčekovú zmrzlinu tvoríme rovnako veľké kopčeky na plech s papierom na pečenie.
- Do každého urobíme palcom jamku, do ktorej vtlačíme jeden kus náplne z chladničky a zabalíme ako guličku. Obalíme v mletých pistáciách a dáme do papierového košíčka. Ozdobíme jedlým okvetným lístkom.