Hľuzovky z pistácií

Hľuzovky z pistácií

Táto tradičná pochúťka z Blízkeho východu dostala nový kabátik a rozdráždi vaše chuťové poháriky na maximum. Sú dokonale chutné, jemné a vyzerajú skvostne. Jedna vám určite stačiť nebude.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 114 g nesolených pistácií
  • 150 g kryštálového cukru
  • 57 g čerstvého neslaného masla
  • 80 g krupice
  • 1 hrnček vody
  • 1 polievková lyžica vody z pomarančového kvetu
  • 1 lyžička ružovej vody

Na krém:

  • 237 ml smotany na šľahanie
  • 118 ml plnotučného mlieka
  • 15 g polohrubej múky
  • 14 g kukuričného škrobu
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkovej arómy

Na ozdobu:

  • Mleté pistácie podľa potreby
  • Jedlé sušené okvetné lístky ruží

Postup:

  • Pripravíme si na pracovnú plochu stredne veľký hrniec, do ktorého dáme šľahačku, mlieko, múku, kukuričný škrob aj cukor a šľaháme, až sa všetko premieša a rozpustí, bez viditeľných hrudiek.
  • Dáme na platňu, nastavíme stredne vysokú teplotu a za stáleho šľahania varíme tak dlho, pokiaľ sa nezačnú tvoriť na povrchu veľké bubliny a zmes sa nebude variť.
  • Varíme ešte asi 30 sekúnd, aby zmes poriadne zhustla, a pridáme vanilkový extrakt. Zamiešame, prelejeme do sklenenej misky, zakryjeme potravinovou fóliou alebo plastovým viečkom a uložíme do chladničky minimálne na 2 – 3 hodiny až 3 dni.
  • Vychladnutý krém preložíme do cukrárskeho vrecka s okrúhlym nástavcom s priemerom cca 1 cm a na plech vyložený papierom na pečenie tvoríme rovnako veľké kopčeky, jeden vedľa druhého.
  • Prst si namočíme do vody a špičkou zľahka stlačíme vrchol každého kopčeka krému, aby bol guľatejší. Zakryjeme plastovým obalom a dáme na 2 hodiny do chladničky. Medzitým si nachystáme cesto.
  • Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie alebo naň dáme silikónovú pečúcu podložku.
  • Do kuchynského robota dáme pistácie s 2 lyžicami cukru a dôkladne mixujeme, ale zase nie tak veľa, aby nebola z pistácií pasta.
  • V hrnci rozohrejeme maslo, a keď sa rozpustí, zasypeme ho krupicou a za stáleho miešania restujeme tak dlho, až začne krupica s takmer krásne voňať, celkovo asi 3 minúty.
  • Prilejeme vodu, prisypeme zvyšný cukor a premiešame, aby sa rozpustil.
  • Pokračujeme vo varení a za stáleho miešania varíme dovtedy, kým krupica vstrebe všetku vlhkosť. To trvá zhruba 3 – 4 minúty. Konzistenciou by mala zmes pripomínať šťouchané zemiaky.
  • Nakoniec vmiešame zmes pistácií, ružovú vodu aj tú z pomarančového kvetu a miešame až je zmes hladká.
  • Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a potom lyžicou na kopčekovú zmrzlinu tvoríme rovnako veľké kopčeky na plech s papierom na pečenie.
  • Do každého urobíme palcom jamku, do ktorej vtlačíme jeden kus náplne z chladničky a zabalíme ako guličku. Obalíme v mletých pistáciách a dáme do papierového košíčka. Ozdobíme jedlým okvetným lístkom.
Vynikajúce blízkovýchodné pečivo.
Zdroj: https://cleobuttera.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.