Dokážete si predstaviť ráno bez hrnčeka horúceho čaju alebo kávy? Pokiaľ ste milovníci čajových rituálov, budete mať z nasledujúcich receptov radosť.
V zime zahrejú a navodia útulnú atmosféru, av lete využijeme suroviny z lesa alebo záhradky.
Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami a pripravte si lahodný domáci čaj.
Prečo piť horúci čaj?
Čaj obsahuje silné antioxidanty a zdraviu prospešné zlúčeniny, predovšetkým z polyfenolov – látok nachádzajúcich sa v rastlinách.
Nesladené zelené čaje a čierne čaje sú druhy najviac skúmané pre ich zdravotné prínosy. Tieto druhy čaju môžu pomôcť s:
- Predchádzať niektorým druhom rakoviny. Pitie čierneho čaju je všeobecne spojené s 21% znížením rizika úmrtia na rakovinu
- Dve šálky čaju denne môžu znížiť riziko rozvoja srdcových ochorení a 3 šálky zeleného čaju denne môžu znížiť riziko srdcovej smrti o 26 %
- Pravidelná konzumácia čaju môže mierne znížiť krvný tlak
- Znížte riziko vzniku cukrovky 2. typu. Bolo zistené, že pitie 4 šálok čaju denne znižuje riziko cukrovky 2. typu o 10 %
- Pitie čaju môže znížiť riziko depresie a neurodegeneratívnych stavov, ako je Alzheimerova choroba