Toto výdatné jedlo z hovädzieho mäsa a šampiňónov, ktoré sa pripravuje v pomalom hrnci, je perfektnou večerou pre chladný zimný večer. Podávajte s varenými alebo šťouchanými zemiakmi a zelenou zeleninou.
Čo budete potrebovať
- 1,5 kg hovädzie plece, nakrájané na veľké kusy
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 40 g hladkej múky
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 40 ml paradajkového pretlaku
- 20 ml worcestrové omáčky
- 300 g šampiňónov nakrájaných na štvrtky
- 3 stredné mrkvy, olúpané a nakrájané na veľké kúsky
- 1 bobkový list
- 1 lyžica lístkov tymiánu
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- soľ a korenie
- olivový olej
Postup
- Zapnite pomalý hrniec na minimum, aby sa vložka zahriala.
- Hovädzí vývar, paradajkový pretlak a worcesterovú omáčku prešľahajte a dajte bokom.
- Na panvici na stredne vysokej teplote opečte hovädzie kúsky z oboch strán.
- Nepreplňujte panvicu, pretože mäso sa bude skôr dusiť ako opekať.
- Keď je hovädzie mäso opečené, preložte ho do pomalého hrnca.
- Na panvicu pridajte cibuľu (v prípade potreby pridajte viac oleja).
- Restujte 5 minút alebo do zmäknutia.
- Do panvice pridajte cesnak a opekajte 1 minútu.
- Na cibuľu a cesnak nasypte múku a pokračujte v opekaní jednu minútu.
- Do panvice prilejte zmes hovädzieho vývaru, pretlaku a worcestrovej omáčky.
- Krátko premiešajte, aby sa múčná zmes zapracovala do vývaru, a potom nalejte obsah panvice do pomalého hrnca.
- Do pomalého hrnca pridajte aj šampiňóny, mrkvu, bobkový list a tymián.
- Dochuťte soľou a korením.
- Dôkladne premiešajte, aby sa hovädzie mäso a zelenina obalili v omáčke.
- Na pomalý hrniec dajte pokrievku a varte 8 hodín na nízku teplotu alebo 4 hodiny na vysokú teplotu.
- Na konci doby varenia vmiešajte petržlenovú vňať av prípade potreby dochuťte.
- Podávajte s vareným zemiakom a zelenou zeleninou.