Nikto neodolá tomuto bohatému uspokojivému pokrmu, ktorý sa rozplýva v ústach! Hovädzie mäso dusené so zeleninou, šampiňónmi a vínom je obľúbená pochúťka a až ju ochutnáte, pochopíte prečo.
Ingrediencie
- 2,3 kg hovädzieho predného mäsa, nakrájaného na 7 – 10 cm kúsky (veľké tučné kúsky odrežte)
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica soli
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 veľké mrkvy, olúpané a nakrájané na jemné kocky
- 2 bobkové listy
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 3 lyžice hladkej múky
- 3 šálky červeného vína (napríklad pinot noir)
- 500 g šampiňónov, nakrájaných na štvrtiny
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu
- korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Mäso osušte a zo všetkých strán bohato osoľte a okoreňte.
- Vo veľkej panvici alebo v hrnci vhodnom do rúry rozohrejte olej, kým sa nezačne trblietať.
- V malých dávkach opekajte mäso zo všetkých strán.
- Asi 2 minúty na každú stranu.
- Mäso dajte bokom.
- Znížte teplotu na stredne nízku a pridajte cibuľu, mrkvu a bobkový list.
- Opekajte, kým mrkva a cibuľa nezmäknú, asi 5 minút.
- Pridajte cesnak a restujte ďalšie 2 minúty.
- Vmiešajte paradajkový pretlak.
- Prisypte múku a miešajte, kým sa nevstrebe.
- Pomaly vmiešajte víno a pridajte huby.
- Vložte mäso späť do panvice v jednej vrstve.
- Mäso by malo sedieť tesne nad hladinou tekutiny.
- Aby bolo dobré, nechcete, aby bolo celé ponorené v tekutine.
- Tymian vložte medzi kúsky mäsa a pokrm priveďte do varu.
- Prikryte a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte 2 a ½ – 3 hodiny.
- Mäso by sa malo po dokončení jemne rozpadať.
- Podávajte na lôžku zemiakovej kaše as trochou zeleniny.