Hovädzie po burgundsku s mrkvou a šalotkou

Hovädzie po burgundsku s mrkvou a šalotkou

Ďalší variant obľúbenej francúzskej klasiky je tentoraz pripravovaný spoločne s mrkvou. Hovädziemu mäsu bude sekundovať špičkové červené víno, vďaka čomu bude vykúzlená luxusná omáčka s bohatou chuťou. Jedlo je výdatné a perfektne zasýti. Uvidíte, že sa k nemu budete radi vracať.

Ingrediencie:

  • 3 1/2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 6 – 8 plátkov slaniny
  • 2 kg chudého hovädzieho mäsa
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 2 – 3 väčšie mrkvy
  • 12 malých šalotiek alebo 2 stredne veľké kuchynské cibule
  • 350 g čerstvých húb
  • 2 – 3 hrnčeky červeného vína (ideálne Burgundské či Beaujolais)
  • 2 – 3 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1/2 hrnčeka pasírovaných paradajok
  • 1/4 hrnčeka múky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička tymiánu
  • 2 – 3 bobkové listy

Postup:

  • Najskôr si pripravíte jednotlivé ingrediencie, ktoré budete postupne dávať do hrnca.
  • Mäso nakrájajte na rovnako veľké kocka veľkosti cca 1,5 cm x 1,5 cm.
  • Mrkvu očistite a nakrájajte na plátky. Cibuľu očistite a perlovku nechajte celú, klasicú nakrájajte na kocky.
  • Huby zľahka utrieme a pokrájame na plátky či štvrtky, záleží na tom, aké sú veľké.
  • Cesnak olúpeme a pretlačíme cez lis na cesnak. Pokiaľ ho nemáte, rozotrite ho s trochou soli na doske.
  • Pripravte si najlepšie liatinový hrniec, ktorý postavte na platňu a nechajte zahriať.
  • Vhoďte doň na kúsky nakrájanú slaninu, prilejte olivový olej a nechajte restovať, kým nie je slanina chrumkavá.
  • Akonáhle je slanina hotová, vyberte ju pomocou lyžice z hrnca.
  • Pridajte do hrnca nakrájané mäso, osoľte, okoreňte a nechajte opekať zo všetkých strán po dobu 3 minút. Potom všetky kúsky mäsa vyberte a odložte bokom ako slaninu.
  • Dajte do hrnca mrkvu, cibuľu aj huby a nechajte restovať zhruba 3 minúty, kým nemá zelenina jemnejšiu štruktúru. Rovnako vyberte z hrnca a dajte na stranu.
  • Nalejte do hrnca víno a nechajte prebublať. Potom prilejte hovädzí vývar a nechajte opäť trochu povariť.
  • Primiešajte paradajkový pretlak aj pasírované paradajky a múku, dôkladne premiešajte a za občasného miešania nechajte variť asi 15 minút.
  • Hneď potom vráťte do hrnca mäso, mrkvu aj slaninu, prihoďte tymián, cesnak aj bobkový list, zamiešajte a zaklopte.
  • Nechajte variť zhruba 2 hodiny, pokiaľ nie je hovädzie mäso mäkké (niekedy stačí len hodina a pol).
  • Hotový pokrm môžete pri servírovaní ozdobiť vetvkou tymiánu.
Omáčka s mäsom, mrkvou a tymianom.
Zdroj: https://therecipecritic.com/

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.