Jeho Veličenstvo bolonská omáčka! Typická súčasť pre klasické lasagne. Jedna z najobľúbenejších omáčok dobrej talianskej kuchyne.
Čo budeme potrebovať
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 g paradajkového pretlaku
- 50 g mrkvy
- 50 g zeleru
- 50 g žltej cibule
- Jemná soľ
- Čierne korenie
- 100 ml červeného vína
- 150 g pancetty
- Zeleninový vývar
- 1 lyžica panenského olivového oleja
Postup
- Na prípravu bolonskej omáčky najskôr vezmite pancettu a nakrájajte ju na malé kocky.
- Do predhriateho hrnca nalejte kvapku oleja a pridajte pancettu.
- Necháme ju zhnednúť. Medzitým si ošúpte mrkvu a nakrájajte ju nadrobno, potom očistite zeler a nakrájajte ho aj nadrobno. Nakoniec olúpte cibuľu a nakrájajte ju.
- Akonáhle je pancetta dobre opečená, pridajte nakrájanú zeleninu.
- Zamiešajte a nechajte 5-6 minút povariť.
- Pridajte mleté hovädzie, zamiešajte a zvýšte teplotu. Necháme opražiť a potom zalejeme červeným vínom a znova premiešame.
- Akonáhle sa alkohol odparí, pridajte paradajkový pretlak a premiešajte.
- Pridajte pár naberačiek horúceho zeleninového vývaru.
- Zakryte pokrievkou.
- V tomto okamihu sa musí bolonská omáčka variť aspoň 2 hodiny. Kontrolujte každých 20 minút a podľa potreby pridávajte ďalší vývar.
- Po dvoch hodinách omáčku ochutnajte a dochuťte soľou a korením.
Aby bolo ragú naozaj skvelé môžete ho pripraviť aj vpomalom hrnci . Pozrite sa na našu recenziu a vyberte si ten, ktorý vám bude najviac vyhovovať! Naozaj sa to oplatí.
V pomalom hrnci si môžete napríklad tiež pripraviť skvelé pomaly varené pokrmy pozrite sa na naše recepty ! Ochutnajte ten rozdiel.