Rameň s hovädzím mäsom je veľmi obľúbeným variantom tejto japonskej špeciality. Jemné hovädzie plátky a silný vývar s čerstvou zeleninou fungujú skvele a je na každom, ako veľmi pikantnú si polievku pripraví. Na ozdobu sa hodí aj citrónová tráva alebo rôzne druhy klíčkov.
Ingrediencie:
- 4 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica jemne nasekaného čerstvého zázvoru
- ¼ lyžičky chilli vločiek
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 500 ml vody
- 1 sladký zemiakov (batata)
- 1 polievková lyžica rybej omáčky
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 225 g ramien rezancov
- 250 g hovädzie sviečkové
- fazuľové klíčky
- čerstvý koriander
- limetka
- soľ
- korenie
Postup:
- Na olivovom oleji speňte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku (bielu časť), cesnak a zázvor spoločne s chilli vločkami.
- Pridajte vývar, vodu, na drobnejšie kúsky pokrájaný sladký zemiak, rybiu omáčku a sójovú omáčku.
- Priveďte do varu a varte 10 minút alebo pokiaľ nebude batata sladká.
- Do vývaru pridajte rezance a varte 3 minúty alebo kým nebudú mäkké.
- Medzitým na panvici na vyššom ohni sprudka orestujte mäso z oboch strán, dochuťte soľou a korením.
- Nechajte 5 minút odpočinúť a potom nakrájajte sviečkovú na plátky.
- Polievku nalejte do misiek, pridajte mäso a dozdobte fazuľovými klíčkami, zelenými časťami jarnej cibuľky a koriandrom. Pokvapkajte limetkou.