Luxusný a zároveň jednoduchý recept, ktorým oslníte svoju drahú polovičku! Kto by odolal kvalitnému hovädziemu steaku, navyše preliatemu lahodnou krémovou omáčkou s čiernym korením a brandy. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 4 kvalitné steaky (každý s hmotnosťou cca 200 – 500 g
- soľ
- 2 lyžice extra panenského olivového alebo repkového oleja
- 3 lyžice guličiek čierneho korenia, rozdrvené
- 1/4 šálky jemne nakrájané šalotky alebo cibuľa
- 1/4 šálky koňaku alebo brandy
- 1 šálka hovädzieho vývaru
- 1/4 šálky smotany na šľahanie
- 1/4 šálky jemne nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Steaky z oboch strán bohato osoľte a nechajte ich ohriať na izbovú teplotu, asi 30 minút.
- Vo veľkej liatinovej panvici rozohrejte olej na vysokom plameni.
- Keď sa z oleja začne fajčiť, zložte panvicu z ohňa.
- Steaky osušte papierovými utierkami (steaky sa lepšie opečú, keď ich najprv osušíte) a vložte na rozpálenú panvicu.
- Vráťte panvicu na oheň a stiahnite plameň na stredne vysoký.
- Steaky opekajte bez toho, aby ste s nimi hýbali, aspoň 4 minúty.
- Pokúste sa zdvihnúť steak kliešťami a otočte ho.
- Znížte plameň na strednú.
- Pokiaľ sa steak prilepí na panvicu, nechajte ho na tejto strane ešte minútu alebo dve opekať.
- Pokiaľ chcete mať mäso rare, vnútro by malo mať teplotu 48 °C, pokiaľ medium rare 51 až 54 °C, medium 60 °C a medium well 68 °C.
- Akonáhle je steak prepečený podľa vašich predstáv, dajte mäso na plech a posypte ho veľkou porciou drveného čierneho korenia z oboch strán.
- Zakryte mäso alobalom a nechajte ho oddýchnuť, zatiaľ čo budete pripravovať omáčku.
- Pridajte šalotku do panvice a restujte 2 minúty.
- Prilejte brandy a odglazujte panvicu tým, že zoškrabnete dno panvice vareškou, aby sa uvoľnili všetky zhnedlé kúsky.
- Akonáhle sa brandy takmer varí, pridajte hovädzí vývar a stiahnite trochu plameň.
- Omáčku varte asi 4 až 5 minút.
- Prilejte smotanu a znovu povarte.
- Vypnite sporák a pridajte petržlenovú vňať a prípadné zvyšné čierne korenie (nie viac ako 1 polievkovú lyžicu, zvyšok by mal byť už použitý na korenie steakov).
- Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
- Steaky prelejte omáčkou a ihneď podávajte.
Možno sa vám budú naše recenzie oceľových panvíc . Kto vyhral v našom porovnaní?