Hovädzie Wellington

Hovädzie Wellington

Dokonalý Wellington sa pripravuje z hovädzej sviečkovej. A že je o čo štát! Vyskúšajte náš skvelý recept, ktorým potešíte akúkoľvek návštevu.

Čo budete potrebovať

  • 1 kg hovädzie sviečkové
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 250g šampiňónov
  • 50g masla
  • 1 veľká vetvička čerstvého tymiánu
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 12 plátkov prosciutta
  • 500g lístkového cesta (ak máte mrazené, rozmrazte ho)
  • trochu hladkej múky, na posypanie
  • 2 žĺtky rozšľahané s 1 lyžičkou vody

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 °C.
  • Mäso položte na pekáč, potrite 1 lyžicou olivového oleja a ochuťte čiernym korením, potom pečte 15 minút pre medium-rare alebo 20 minút pre medium.
  • Keď je mäso upečené, vyberte ho z rúry a nechajte asi 20 minút v chladničke.
  • Nasekajte šampiňóny čo najjemnejšie, aby mali štruktúru hrubej strúhanky.
  • Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a 50 g masla a restujte huby na strednom plameni s čerstvým tymianom asi 10 minút.
  • Hubovú zmes okoreňte, zalejte 100 ml bieleho vína a varte asi 10 minút, kým sa všetko víno nevstrebe.
  • Šampiňóny vyberte z panvice, aby vychladli, a vyhoďte tymian.
  • Dajte dva kusy potravinárskej fólie cez veľkú doštičku.
  • Na potravinársku fóliu položte 12 plátkov prosciutta, ktoré sa mierne prekrývajú, v dvojitom rade.
  • Polovicu šampiňónovej zmesi rozprestrite na prosciutto, naň položte mäso a zavŕšte zvyšnou hubovou zmesou.
  • Pomocou okrajov fólie zabaľte prosciutto okolo mäsa, potom ho zrolujte do tvaru klobásy a konce fólie zakrúťte, aby ste ju utiahli.
  • Poprášte pracovnú plochu trochou múky.
  • Tretinu balenia lístkového cesta rozvaľkajte na pruh 18 x 30 cm a položte na papier na pečenie.
  • Zvyšok cesta rozvaľkajte na cca 28 x 36 cm.
  • Vyberte mäso z fólie a položte ho do stredu menšieho pruhu cesta.
  • Rozšľahajte 2 žĺtky s 1 lyžičkou vody a potrite okraje cesta, vršok a boky zarolovaného mäsa.
  • Pomocou valčeka opatrne nadvihnite a prekryte väčší kúsok cesta cez mäso, dobre pritlačte do strán.
  • Spoje zastrihnite asi na 4 cm lem.
  • Okraj utesnite hranou rukoväte vidličky.
  • Celú plochu potrite žĺtkom a chrbtom noža označte Wellington dlhými diagonálnymi čiarami.
  • Nechajte aspoň 30 minút vychladnúť.
  • Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia.
  • Wellington potrite ešte trochou žĺtka a pečte dozlatista a chrumkava – 20 až 25 minút pre medium rare, 30 minút pre rare.
  • Pred podávaním nechajte 10 minút odstáť.
Hovädzia sviečková v lístkovom cesta na doske.
www.bbcgoodfood.com

Chcete si pripraviť niečo naozaj luxusné? S našimi 5 receptami na hovädzie na víne nemôžete siahnuť vedľa. Vyskúšajte pečený aj dusený variant, so šampiňónmi či repou a mnoho ďalšieho.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.