Dokonalý Wellington sa pripravuje z hovädzej sviečkovej. A že je o čo štát! Vyskúšajte náš skvelý recept, ktorým potešíte akúkoľvek návštevu.
Čo budete potrebovať
- 1 kg hovädzie sviečkové
- 3 lyžice olivového oleja
- 250g šampiňónov
- 50g masla
- 1 veľká vetvička čerstvého tymiánu
- 100 ml suchého bieleho vína
- 12 plátkov prosciutta
- 500g lístkového cesta (ak máte mrazené, rozmrazte ho)
- trochu hladkej múky, na posypanie
- 2 žĺtky rozšľahané s 1 lyžičkou vody
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Mäso položte na pekáč, potrite 1 lyžicou olivového oleja a ochuťte čiernym korením, potom pečte 15 minút pre medium-rare alebo 20 minút pre medium.
- Keď je mäso upečené, vyberte ho z rúry a nechajte asi 20 minút v chladničke.
- Nasekajte šampiňóny čo najjemnejšie, aby mali štruktúru hrubej strúhanky.
- Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a 50 g masla a restujte huby na strednom plameni s čerstvým tymianom asi 10 minút.
- Hubovú zmes okoreňte, zalejte 100 ml bieleho vína a varte asi 10 minút, kým sa všetko víno nevstrebe.
- Šampiňóny vyberte z panvice, aby vychladli, a vyhoďte tymian.
- Dajte dva kusy potravinárskej fólie cez veľkú doštičku.
- Na potravinársku fóliu položte 12 plátkov prosciutta, ktoré sa mierne prekrývajú, v dvojitom rade.
- Polovicu šampiňónovej zmesi rozprestrite na prosciutto, naň položte mäso a zavŕšte zvyšnou hubovou zmesou.
- Pomocou okrajov fólie zabaľte prosciutto okolo mäsa, potom ho zrolujte do tvaru klobásy a konce fólie zakrúťte, aby ste ju utiahli.
- Poprášte pracovnú plochu trochou múky.
- Tretinu balenia lístkového cesta rozvaľkajte na pruh 18 x 30 cm a položte na papier na pečenie.
- Zvyšok cesta rozvaľkajte na cca 28 x 36 cm.
- Vyberte mäso z fólie a položte ho do stredu menšieho pruhu cesta.
- Rozšľahajte 2 žĺtky s 1 lyžičkou vody a potrite okraje cesta, vršok a boky zarolovaného mäsa.
- Pomocou valčeka opatrne nadvihnite a prekryte väčší kúsok cesta cez mäso, dobre pritlačte do strán.
- Spoje zastrihnite asi na 4 cm lem.
- Okraj utesnite hranou rukoväte vidličky.
- Celú plochu potrite žĺtkom a chrbtom noža označte Wellington dlhými diagonálnymi čiarami.
- Nechajte aspoň 30 minút vychladnúť.
- Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia.
- Wellington potrite ešte trochou žĺtka a pečte dozlatista a chrumkava – 20 až 25 minút pre medium rare, 30 minút pre rare.
- Pred podávaním nechajte 10 minút odstáť.
Chcete si pripraviť niečo naozaj luxusné? S našimi 5 receptami na hovädzie na víne nemôžete siahnuť vedľa. Vyskúšajte pečený aj dusený variant, so šampiňónmi či repou a mnoho ďalšieho.