Hrachová polievka

Hrachová polievka

Základom hrachovej polievky môže byť len uvarený hrach, ktorý však môžeme prelisovať alebo ešte lepšie rozmixovať a polievka je potom husto krémová.

Čo budeme potrebovať

  • 1/2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 hrnčeky odmočeného vareného hrachu
  • soľ, korenie
  • 1 liter vývaru
  • majorán
  • 1 lyžica masla

Postup

  1. Na masle opražíme cibuľu a cesnak, pridáme mrkvu a 2 lyžice vody.
  2. Podusíme do zmäknutia mrkvy, pridáme hrach, vývar a varíme ďalších 5 minút.
  3. Osolíme, okoreníme, pridáme majorán podľa chuti.
  4. Podávame samotné alebo s pečivom, môžeme vmiešať smotanu a ozdobiť zelenými bylinkami.

Polievky môžeme pripraviť buď len zo samotného hrachu alebo ich doplniť mäsom či údeninou .
Do hrachovej polievky možno použiť aj zemiaky alebo zeleninu . Môže to byť len na dochutenie cibule a cesnak alebo koreňová zelenina, kel, kapusta, karfiol, brokolica aj iná zelenina.
Polievku zahusťujeme zápražkou, ale nie je to vždy nutné, pretože polievka môže byť zahustená rozmixovanou časťou hrachu alebo dostatkom zeleniny.
Polievku ochucujeme korením podľa vlastnej chuti, ďalej ešte môžeme pridať trochu mlieka alebo smotany na zjemnenie a strúhaný alebo tavený syr .

Biele mištičky plné lahodnej krémovej polievky s hráškom.
Zdroj: rebelrecipes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.