Tento svieži variant hrachovky je výborný ako v teplej, tak studenej úprave. Na jeseň zahreje av lete naopak osvieži. Navyše je hotová raz dva.
Ingrediencie:
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 2 stredne veľké zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 850 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 900 g hrášku z konzervy
- 4 lyžice čerstvo nasekanej mäty (plus pár lístkov na ozdobu)
- 1 lyžička cukru krupica
- 1 lyžica čerstvej citrónovej alebo limetkovej šťavy
- 150 ml cmaru alebo kyslej smotany (plus trocha na ozdobu)
- soľ
- korenie
Postup:
- Nakrájanú cibuľku, zemiaky a rozotrený cesnak zalejte vývarom a priveďte do varu. Varte, kým zemiaky nezmäknú.
- Medzitým si pripravte hrášok na ozdobu. 3 lyžice hrášku dajte variť na 2-3 minúty, potom ich sceďte a nechajte odstáť v studenej vode.
- Pridajte zvyšok hrášku do základu polievky a varte maximálne 5 minút, aby si hrášok zachoval svoju chuť.
- Do polievky pridajte nakrájanú mätu, cukor a citrónovú či limetkovú šťavu.
- Nakoniec pridajte cmar či kyslú smotanu a polievku rozmixujte do hladka.
- Dochuťte soľou a korením a podávajte horúcu alebo nechajte vychladiť.
- Na tanieri ozdobte polievku lístky mäty a pokvapkajte troškou cmaru alebo kyslou smotanou.