Iba 30 minút stačí na to, aby sa z niekoľkých málo ingrediencií vykúzlila dokonalá polievka, ktorá chutí úplne skvele. Možno vás trochu zaskočí jej zelená farba, ale verte, že si ju vychutnáte.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 hnedá cibuľa nakrájaná nadrobno
- 1 pór nakrájaný na tenké plátky (len svetlá časť)
- 1 kg zemiakov – olúpaných a nakrájaných nadrobno
- 4 hrnčeky (1 liter) kuracieho vývaru
- 360 g mrazeného hrášku
- 350 g nahrubo nakrájané šunky
- 80 ml smotany na šľahanie
- 2 hrnčeky vody
Postup:
- V hrnci rozohrejeme 1 lyžicu oleja na strednom stupni. Pridáme cibuľu, pór a restujeme cca 5 minút, aby cibuľa zmäkla.
- Pridáme zemiaky, vývar a vodu. Privedieme do varu. Teplotu znížime na minimum a varíme 10 minút do zmäknutia zemiakov.
- Vmiešame hrášok a ešte necháme variť ďalších 5 minút, až bude hrášok mäkší.
- Medzitým na panvici rozohrejeme druhú lyžicu olivového oleja na stredne vysokú teplotu a vhodíme naň šunku.
- Za stáleho miešania restujeme zhruba 5 – 6 minút dozlatista. Potom ju preložíme na tanier vyložený kuchynskými papierovými utierkami.
- Polovicu zeleninovej zmesi odoberieme do vysokej misy a tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka.
- Vrátime späť do hrnca a premiešame. Polievku rozdelíme do misiek, zalejeme smotanou a posypeme šunkou.
Tip: Vyskúšajte aj recepty na hrachovú kašu , pretože hrachu nie je nikdy dosť.