Banány najčastejšie používame pri príprave smoothie alebo ako ozdobu rôznych dezertov či múčnikov. Avšak v tomto prípade to bude jedna z prísad pre vynikajúcu olejovú bábovku, ktorá je dokonale vláčna a chuťovo skvelá.
Ingrediencie:
- 1 hrnček celozrnnej múky
- 1/4 hrnčeka presnej múky
- 1 zrelý banán
- 1/4 hrnčeka oleja
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 3 lyžice nastrúhanej tmavej čokolády
- 1/4 hrnčeka práškového cukru
- 1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/8 lyžičky soli
- 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
Postup:
- V mise roztlačíme vidličkou banán. Čím bude zrelšie, tým lepšie.
- Pridáme olej, vanilkový extrakt, cukor, mlieko a dôkladne premiešame, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Do inej misky preosejeme obe múky, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Suché suroviny premiešame a prisypeme do misky s mokrými ingredienciami.
- Všetko starostlivo zamiešame, aby vzniklo hladké cesto.
- Pokiaľ bude príliš husté, prilejeme ešte trochu mlieka.
- Ako posledný pridáme nastrúhanú čokoládu a zamiešame.
- Formu na bábovku vymastíme tukom, vysypeme múkou a vlejeme do nej pripravené cesto.
- Do nádoby chytrého hrnca vlejeme 1 1/2 hrnčeka vody.
- Umiestnime dovnútra stojan a naň položíme formu zakrytú alobalom.
- Stlačíme tlačidlo, ktorým vyberieme možnosť torty.
- Doba pečenia naskočí väčšinou 40 minút, záleží na hrnci, my ale nastavíme iba 25 minút.
- Akonáhle sa hrniec utesní a „natlakuje“, na displeji naskočí On a na časomiera potrebných 25 minút.
- Keď sa program ukončí, musíme najskôr stlačiť tlačidlo na uvoľnenie pary, aby sa vo vnútri znížil tlak.
- Až potom je bezpečné hrniec otvoriť, skôr nie.
- Odstránime alobal a pomocou špajle skontrolujeme, či je bábovka hotová.
- Ak áno, necháme bábovku 15 minút chladnúť a potom pomocou noža alebo aj špajle odlepíme od stien formy a vyklopíme.
- Môžeme pocukrovať alebo poliať obľúbenou polevou.