V tejto bábovke zo šľahačky z hrnčeka nie je žiadny olej ani maslo, iba čistá smotana na šľahanie a je tak chutná, jemná a nadýchaná. Je to perfektný zákusok, ktorý si naservírujete s čerstvým ovocím a kopčekom našej domácej jahodovej zmrzliny .
Čo budeme potrebovať
- 2 1/4 hrnčeka hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 3/4 lyžičky soli
- 3 veľké vajcia
- 1 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 1/2 šálky hustej smotany na šľahanie, studené
- 1 šálka plus 1 lyžica práškového cukru
- Maslo na vymastenie formy
- Čerstvé ovocie na podávanie (voliteľné)
Na polevu
- 1 1/4 šálky hustej smotany na šľahanie
- 1/3 šálky práškového cukru
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vymažte formu na bábovku.
- V strednej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- V malej miske rozšľahajte vajcia a vanilku.
- V mise šľahajte studenú smotanu, kým nezačne ľahko hustnúť. Postupne zvyšujte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte, kým nebude hustá.
- Postupne pridávajte vaječnú zmes a miešajte, kým zmes nezhustne.
- Postupne pridávajte cukor a miešajte, aby sa všetko spojilo.
- Jemne vmiešajte polovicu múčnej zmesi do smotanovej zmesi, kým sa múka nezapracuje. Opakujte s druhou polovicou.
- Cesto vlejte do formy.
- Pečte, kým špáradlo nevyjde čisté, asi 18 až 20 minút. Nechajte chladnúť asi 10 minút.
- Na polevu pridajte smotanu na šľahanie mixéra. Šľahajte na nízku rýchlosť, kým krém ľahko nezhustne. Pridajte práškový cukor a vanilku a šľahajte, kým smotana na šľahanie nezhustne.
- Ozdobte s ňou bábovku a podávajte s ovocím vášho výberu.